luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Scriitorul Eugen Dulbaba, persoană cu dizabilități, batjocorit în ultimul hal de organele statului: din om cinstit l-au transformat în „infractor”!

Situație strigătoare la cer și de necrezut, dar adevărată, în Mehedinți. De trei ani, scriitorul severinean Eugen Dulbaba, persoană cu dizabilități și om de o rară noblețe sufletească, este obligat de Poliție și Jandarmerie să plătească amenzi pentru fapte pe care nu le-a făcut. Începând cu anul 2021, omul de cultură a primit pe adresa de domiciliu, nu mai puțin de patru amenzi, pentru contravenții, pe care le-ar fi săvârșit în Capitală. În tot acest timp, de fiecare dată, el era la 350 de km distanță, acasă, la Drobeta-Turnu-Severin.

Toată această poveste de neimaginat se întâmplă pentru că o cunoștință mai veche, care a locuit în Turnu-Severin, dar care acum trăiește pe străzi în București, atunci când intră în conflict cu polițiștii și jandarmii din Capitală, se folosește de numele lui Eugen Dulbaba. Și mult, mult mai grav, pentru că așa-zișii oameni ai legii, polițiști și jandarmi, fără o verificare temeinică, adică fără o confruntare fotografică și a datelor personale, taie procese verbale nesemnate de adevăratul contravenient, care sunt trimise la adresa din Drobeta-Turnu-Severin, unde locuiește adevăratul Eugen Dulbaba.

Anii 2020 și 2021, doi polițiști, două amenzi greșite de 1150 de lei

Policlinica Buna Vestire Craiova

Primul proces verbal tăiat pe numele lui Eugen Dulbaba a fost în anul 2020. Este vorba de o amendă de 150 de lei, pentru consum de alcool pe stradă, și tulburarea liniștii și ordinii publice, conform procesului verbal seria PBY, nr/ 0296617, din 21.06.2020, la ora 4.30, dimineața, agent constatator Ene Marius, de la Secția 1 Poliție, când Eugen Dulbaba era acasă și dormea. După un an și ceva, pe adresa scriitorului Eugen Dulbaba vine și cea de-a doua amendă, 1000 de lei pentru neportul măștii de protecție în Pandemie, prins desigur desigur tot pe stradă, în București, aplicată prin procesul verbal seria PBY, nr. 047552, din data de 07.10.2021, numele agentului fiind imposibil de descifrat. Cu un sprijin de la biroul de presă al IPJ Mehedinți, prin intermediul unei polițiste de bun-simț și al unor colegi ai acesteia, dispuși să îndrepte nedreptățile grave ale polițiștilor iresponsabili din București, Eugen Dulbaba a semnalat Poliției Capitalei abuzul și neglijența în serviciu și ulterior a contestat amenzile în instanță. După luni de stres, bani cheltuiți, umilințe și procese a reușit să-și dovedească nevinovăția.

Apar și jandarmii cu amenzi greșite

În toamna lui 2023, Eugen Dulbaba s-a mai trezit acasă cu o amendă de 500 de lei, de această dată tăiată de un jandarm. Dată prin procesul verbal seria JO, nr. 2268647, încheiat în data de 20.03.2023, ora 09.55, de agent Trugi Ionuț, (dacă e corect, pentru că fac precizarea că numele e din nou aproape indescifrabil, de parcă agenții din stradă ar scrie cu picioarele). O amendă dată tot pentru că era băut și a devenit agresiv, pe Bulevardul Magheru, în Capitală. Asta, în condițiile în care “scandalagiul” era tot acasă, la Drobeta-Turnu-Severin. Situația a fost sesizată Inspectoratului Județean de Jandarmi Mehedinți, care a înaintat-o conducerii Jandarmeriei București, dar răspunsul primit e înmărmuritor.

Într-un dispreț total, șefii acestuia se fac că plouă ori că nu înțeleg (la cum taie subalternii lor amenzi pe stradă înclin să cred că a doua variantă pare mai plauzibilă) și se disculpă susținând că amenda dată de colegul lor e de competența poliției, trimițându-l la această instituție, după cum spune Eugen Dulbaba. În depeșa transmisă șefilor Jandarmeriei Române, reclamantul solicita asistență juridică din partea instituției și susținere într-un nou demers în instanță, ca să anuleze procesul verbal, ale cărui efecte pot fi șterse doar în tribunal. Numai că, „organele” statului au tratat problema unui cetățean cinstit într-o cruntă bătaie de joc și lipsă de înțelegere. Scârbit de situație și înțelegând că o nouă contestație în instanță ar însemna bani (pe care nu îi are) și timp pierdut pentru el, Eugen alege să negocieze cu cei de la taxe și impozite din Severin și să achite amenda eșalonat, în zece luni, adică 50 de lei pe lună.

Altă amendă, altă lovitură în moalele capului

Doar că povestea amenzilor tăiate cu diletantism avea să se întoarcă la Poliție. Pentru că, zilele trecute, când era la Craiova, la Spitalul Județean de Urgență, ca să-și ridice mama decedată în urma unui infarct, Eugen Dulbaba este anunțat de soție că a mai primit acasă o amendă, tot pentru o faptă pe care nu o comisese el. Pentru că nu avea cum, fiind din nou la 350 de km distanță de Capitală. O sancțiune de 700 de lei a fost scrisă pe procesul verbal, Seria PBY nr. 0551775, încheiat în data de 20.11.2023, la ora 02.20, de agentul constatator Mihalache Adelin, contravenientul având obligația să achite 100 de lei în 15 zile!!! Ei bine, chinul prin care trece acest om cinstit și nevinovat din cauza așa-zișilor oameni ai legii e revoltător și de-a dreptul de neimaginat. Eugen a ajuns să creadă că polițiștii și jandarmii taie amenzi pe numele său doar ca să-și facă norma, încălcându-și grav atribuțiile de serviciu, dar fără să le pese de consecințe. Mai mult, el spune că, din cauza tensiunii prin care trece de mai bine de trei ani, afectată de amenzile primite de fiul său, mama sa a făcut infarct și a murit zilele trecute, pe patul de spital.

Au transformat un om cinstit într-un “infractor”

Scandalos este faptul că două instituții în care românii ar trebui să aibă încredere, au reușit să-l transforme pe scriitorul Eugen Dulbaba dintr-un român cinstit, care trăiește dintr-o pensie pentru persoane cu dizabilități, într-un “infractor”, care nu-și mai poate plăti nici măcar dările la stat, din cauza amenzilor pe care le are, dar care nu-s ale lui. Pentru că l-ar costa mai mult să conteste în instanță ultimele două procese verbale, veniturile sale sunt modeste și nu-și permite un avocat, iar să-și dovedească nevinovăția ar costa mult mai mult decât dacă ar plăti sancțiuni pe care nu el le-a luat, după plata eșalonată a amenzii de 500 de lei, Eugen Dulbaba și-a propus să achite și amenda de 100 de lei. Dar, în fiecare zi trăiește cu coșmarul că îi mai poate veni acasă o altă și o altă amendă, poate mult mai mare, pentru o faptă pe care el nu a făcut-o, dar pentru care va trebui să plătească.

Politica