sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Se reia producția de apă grea la Turnu Severin

Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, analizează instalațiile și echipamentele de producție a apei grele de la fosta uzină de profil Romag Prod de lângă Turnu Severin, din cadrul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), controlată tot de Ministerul Energiei și aflată în faliment de 8 ani, pentru o eventuală reluare a activității.

″Nuclearelectrica SA a început o analiză cu privire la evaluarea capacităților de producție a apei grele în România, sens în care între RAAN, reprezentată prin lichidatorul judiciar, și Nuclearelectrica SA se derulează activități de furnizare documente/informații privind o parte din activele aflate în cadrul Sucursalei Romag Prod. În aceste sens, în perioada 29 ianuarie – 2 februarie 2024, o delegație din partea Nuclearelectrica SA a fost prezentă la Sucursala Romag Prod. În perioada următoare, părțile urmează să stabilească și să identifice toate bunurile (imobile și mobile) care sunt considerate a fi de interes pentru reluarea capacităților de producție a apei grele în România″, se arată într-un document oficial al RAAN, citat de Profit.ro.

Nuclearelectrica și și Laurentis Energy Partners (LEP), filială a gigantului nuclear canadian Ontario Power Generation (OPG), au încheiat, anul trecut, un memorandum de înțelegere privind o colaborare strategică, inclusiv în ceea ce privește producția și furnizarea de apă grea, pe care reactoarele CANDU o folosesc ca moderator și agent de răcire.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Apa grea poate fi utilizată într-un număr tot mai mare de aplicații nenucleare, inclusiv în domeniul farmaceutic, al diagnosticelor medicale și al electronicii de ultimă generație, cum ar fi fabricarea fibrelor optice și a ecranelor OLED.

Producția de apă grea a uzinei Romag Prod din cadrul RAAN a fost oprită în vara lui 2015, iar RAAN a intrat în faliment în ianuarie 2016. Regia se afla în insolvență din 2013.

Foto: arhivă

Politica