sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

EXCLUSIV. Scandal ”aerian”: sute de mii de doljeni nu ar mai putea construi nici măcar un coteț fără avizul MAPN

Mii de certificate de urbanism și de autorizații de construire sunt blocate în 17 primării din Dolj de două săptămâni, perioadă în care răspunzătorii au ezitat să emită documentațiile, fără avizul Ministerului Apărării Naționale. Și vorbim, aici de UAT-urile: Craiova, Cârcea, Malu-Mare, Pielești, Teasc, Bratovoești, Podari, Bucovăț, Șimnicu de Sus, Coșoveni, Ghercești, Țuglui, Ghindeni, Leu, Castranova, Drăgotești, Teslui.
Motivul: Printr-un Ordin al Ministerului Apărării Naționale din 2023 au fost elaborate Normele privind servituţile aeronautice militare şi stabilirea zonelor supuse servituţilor aeronautice militare, iar, potrivit anexei referitoare la zona de protecție a mijloacelor de radiolocație, aria sensibilă de protecție a radarelor este un cerc cu diametrul de minim 32 de kilometri, al cărui centru este reprezentat de respectivul echipament. Cum, la un pas de Craiova, se află celebrul – de-acum – radar al MApN… Coroborat cu faptul că, potrivit Legii 21 din 2020, ”În zonele de interes militar și cele supuse servituților aeronautice militare orice modificare a regulamentului local de urbanism, precum și orice lucrare sau schimbare a destinației și/sau utilizării unui teren pot fi efectuate numai cu avizul Ministerului Apărării Naționale, iar în cazul aerodromurilor militare certificate și pentru operațiuni cu aeronave civile, cu avizul Ministerului Apărării Naționale și al Autorității Aeronautice Civile Române (Art. 88), precum și cu faptul că, potrivit normelor de anul trecut, ”zonele supuse servituţilor aeronautice militare sunt:a) zonele de siguranţă asociate unui aerodrom/heliport;b) zonele de protecţie asociate mijloacelor de comunicaţii, navigaţie aeriană, meteorologice şi de radiolocaţie;c) zonele de control al traficului aerian din vecinătatea aerodromurilor” (Art. 27, Norme),rezultă că în interiorul arealului delimitat anterior, în care locuiesc sute de mii de doljeni, nu s-ar mai emite acceptul de a ridica în curte nici măcar un coteț sau, mai rău, de a amenaja o canalizare, fără avizul MAPN!

De ce tocmai acum?

Întrebarea firească este: de ce acum, atâta vreme cât normele aprobate prin ordinul în discuție – 164/2023 – au fost publicate în Monitorul Oficial pe 18.08.2023?
Reprezentanții Consiliului Județean Dolj, dar și cei ai Primăriei Craiova ne-au dat răspunsul: pentru că recent au primit o înștiințare de la MAPN, respectiv de la unitatea militară de la Cârcea – deținătoarea radarului, prin care le sunt reamintite prevederile legale adoptate în urmă cu câteva luni, dar care conține și exprimarea ”pentru obținerea autorizației de construire este necesară obținerea avizului din partea Ministerului Apărării Naționale în cazul construcțiilor/obiectivelor de orice fel aflate în zonele de protecție asociate (…), pe o rază de 5km și respectiv 16km în jurul Unității Militare (…) situată în Com. Cârcea (…). Motiv suficient pentru a-i determina pe funcționarii județeni și pe cei din Craiova și din comunele listate mai sus gândească de 10 ori, până să semneze o dată… Și, cum cel mai sigur e să… nu semneze (vezi scandalul Lidl – MApN – Cârcea), ne aflăm aici și acum.
Autoritățile sunt însă decise să tranșeze ”disputa”, solicitând clarificări MApN.


Politica