luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cu mască sau fără mască? – dilema procurorilor DNA la poarta Ministerului Energiei

După 10 ani de la devalizarea sistemului energetic românesc, prin vânzarea companiilor de distribuție deținute de stat, o urmașă de defunctulei DFEE Electrica SA pare să ducă mai departe ”învățăturile” tătucilor privatizării: niște băieți câștigă, statul pierde! Adică românii…


Extrem de puțini știu că statul, prin Ministerul Energiei, este acționar unic la o entitate numită Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) SA, înființată prin divizarea SC DFEE – Electrica SA, în 2013.
SAPE deținea, conform ultimului raport publicat, din 2022, acțiuni la 16 entități de producere și furnizare a energiei, cu pondere în capitalul social al fiecăreia dintre acestea de la sub un procent, la 99,36%.
Exemple: E-Distribuție Muntenia SA – 10%, Eenel Energie Muntenia SA – 10%, E-Distribuție Banat SA – 24,87%, E-Distribuție Dobrogea SA – 24,90%, Enel Energie SA – 37%, Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român SA – 20%, Titan Power SA – 67,30%, Hidro Tarnița SA – 99,36% etc.
Adică, un dealer al acțiunilor de sute de milioane din domeniul energetic românesc.
Că, în rest, nu prea știe nimeni ce anume produce această firmă…

Pare însă că, totuși, ceva-ceva s-ar fi lucrat la SAPE…


Că, altfel, de ce ar căuta DNA vinovații pentru provocarea unui prejudiciu de 72,250 milioane lei, în curtea fabricii Ministerului Energiei? Iar faptele despre care are indicii inclusiv Curtea de Conturi, potrivit unei adrese din august 2023, sunt abuzul în serviciu și gestiunea frauduloasă.
Exemplificăm cu afacerea ”Masca”, atunci când, în pandemie, SAPE, cu obiect principal de activitate ”producerea de energie electrică”, a cumpărat din import 95.970.000 de măști faciale de uz medical, în patru straturi, fără a avea fonduri alocate cu această destinație în bugetul de venituri și cheltuieli aprobat pe anul 2020. Mai mult, dintre acestea, SAPE a vândut doar 5.234.150 de bucăți, contra sumei de 7 milioane de lei, în condițiile în care a plătit 148 de milioane pentru achiziție, în care erau incluse taxe vamale, costuri transport, comisioanele CN Romarm SA, societatea mandatată prim contract de SAPE să importe marfa din Vietnam, potrivit Curții de Conturi a României.
În 2022, după doi ani de la cumpărarea măștilor, rezerva rămasă nevândută a fost donată Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Pe lângă DNA – Structura centrală, și procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au de soluționat două dosare penale, din 2021, pentru nerecuperarea unui prejudiciu cumulat de 3,4 miliarde de lei, cauzat de neîndeplinirea personalului SAPE a atribuțiilor de monitorizare a contractelor de privatizare postprivatizarea DFEE Electrica.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica