sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Centru de bătrâni închis după un control dispus de prefect. Persoanele sunt evaluate la SJU și relocate în centre ale DGASPC

Marți, 11 iulie, o comisie specială de control constituită din dispoziția prefectului județului Vâlcea Mihai Oprea a efectuat o verificare la Căminul de bătrâni Bio Casanova din Râmnicu Vâlcea. Au fost constatate grave nereguli, motiv pentru care se va dispune închiderea acestui centru privat de îngrijire a persoanelor vârstnice. În acest moment, se așteaptă emiterea deciziei de închidere de către Comisariatul Regional al OPC – Craiova. Seniorii îngrijiți la “Bio Casanova” vor merge la evaluare la SJU Vâlcea. Din dispoziția președintelui Consiliului Județean Vâlcea s-a constituit un grup de sprijin alcătuit din reprezentanți ai unităților de profil din subordine. Grupul de sprijin va repartiza bătrânii în funcție de starea medicală a fiecăruia la centrele din Drăgoești, Mihăești, Milcoiu, Lădești și celelalte ale DGASPC Vâlcea.

UPDATE, ora 18.30. Șocant! Proprietarii azilului au încuiat poarta și nu mai vor să o deschidă! La fața locului este și prefectul cu poliție, salvări etc. Se îndreaptă spre UPU (Spitalul județean), unde trebuie aduși pentru evaluare bătrânii, și președintele CJ Vâlcea!

UPDATE, ora 17.00. Momentan, o mică parte dintre beneficiari au fost duși la unul dintre centrele din Băbeni. De acolo, miercuri dimineață se va face relocarea lor. Inclusiv la centrul de Urgență din Râmnicu Vâlcea – Nord vor fi duși o parte din vârstnici.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“În cursul zilei de azi am fost anunțat de domnul prefect despre această acțiune de control și rezultatele ei. Deoarece drama acestor persoane nu ne este indiferentă, după discuția cu domnul prefect, am decis să venim în sprijinul persoanelor care nu erau îngrijite corespunzător în acest azil privat și am dispus constituirea unui grup operativ, aflat la dispoziția prefectului județului Vâlcea, care, după o evaluare medicală a beneficiarilor serviciilor «Bio Casanova» și, în funcție de starea de sănătate a acestora, să identifice spații pentru găzduirea lor în unitățile specializate din subordinea Consiliului Județean Vâlcea.
Grupul operativ este compus din reprezentanți ai conducerilor  Spitalului Județean de Urgență Vâlcea, Spitalului de Pneumoftiziologie “Constantin Anastasatu” Mihăești, Spitalul de Psihiatrie Drăgoești, DGASPC Vâlcea și Centrul pentru Persoane Vârstnice Lădești (toate aflate în subordinea CJ – n.r.).
Consider că este de datoria noastră, a mea si a instituției Consiliului Județean, să venim în sprijinul Prefecturii Vâlcea și a instituțiilor guvernamentale pentru ca acești oameni care au nevoie de servicii sociale să fie îngrijiți corespunzător.
Intervenim în această situație nefericită, chiar dacă unitatea respectivă este una privată și nu publică, deoarece, pentru noi, oamenii trebuie tratați cu respect, indiferent de starea lor de sănătate sau de statutul social.
Voi urmări personal demersurile care urmează a fi făcute pentru rezolvarea acestei probleme, fiindcă vreau să mă asigur că acești oameni nu vor mai suferi din cauza celor plătiți să îi îngrijească. E vorba de oameni și viața lor. De aceea m-am mobilizat. Și noi suntem controlați permanent, dar nu avem probleme semnificative. Vă țin la curent”, ne-a declarat Constantin Rădulescu, președintele CJ Vâlcea.

Comisie permanentă de control din 2021 pentru centrele DGASPC

Bio Casanova a fost transformat în centru privat de îngrijire a persoanelor vârstnice în primăvara anului 2013, în clădirile unei foste pensiuni, sau a ceea ce se dorea să fi fost o pensiune turistică, inițial. Este situat în zona Troianu din Râmnicu Vâlcea, strada Posada (D.N. 67, ieșirea spre Horezu-Târgu Jiu), nr. 52 B. Capacitatea declarată inițial de unitate a fost de 30 de locuri, în camere cu un pat sau două, dar ulterior ar fi fost frecvent până la 45 de persoane în centru. În prezent, sunt 39. Vom actualiza articolul cu mai multe detalii pe măsură ce acestea vor fi comunicate de autoritățile de control, în acest domeniu și legislația fiind destul de sensibilă.

În județul Vâlcea sunt, în total, 43 de centre de îngrijire a persoanelor vârstnice, publice și private. Din 8 decembrie 2021, prin dispoziția șefului CJ Vâlcea, la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vâlcea este constituită o comisie de control permanent, care primește și verifică toate sesizările legate de centrele direcției. În centrele direcției sunt îngrijiți 1.200 de beneficiari, dintre care 539 sunt persoane adulte. Și DGA – Serviciul Județean Anticorupție monitorizează atent situația în acest domeniu.

spot_img
spot_img

Politica