luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Elevii au luat cu asalt Târgul Ofertelor Educaționale organizat la Craiova

Târgul Ofertelor Educaționale – Primul pas spre viitor s-a desfășurat luni, în holul central al Universității din Craiova. Activitatea a fost organizată de către Inspectoratul Școlar Județean Dolj în parteneriat cu Universitatea din Craiova și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Dolj.

Zeci de unități de învățământ liceal și profesional din Dolj și-au prezentat Oferta Educațională pentru anul școlar 2023-2024. În ciuda contextului actual, legat de greva generală din educație, directorii sau profesorii unităților de învățământ din județ au lăsat la o parte astfel de probleme și au fost prezenți în Craiova, pentru a sta la dispoziția elevilor dornici să găsească un liceu potrivit.

Sute de elevi au fost prezenți încă de la primele ore ale dimineții, pentru a analiza cu mare atenție ofertele educaționale. Unii tineri au venit însoțiți de profesori, alții au avut părinții sau bunicii alături, dar au fost și copii care au mers singuri la Târgul Ofertelor Educaționale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este un eveniment deosebit, ca în fiecare an. Este o tradiție frumoasă, extrem de utilă. În ciuda faptului că este o zi destul de specială astăzi, din motive cunoscute de toată lumea, acest eveniment a putut avea loc, iar elevii au venit în număr mare. Cred că pregătirea elevilor începe în prima zi de școală și continuă în fiecare zi, în toți anii de școală și fiecare dascăl pune câte ceva în sufletul copilului, pune câte ceva în mintea lui și, cu certitudine, cred că fiecare copil, dacă privește în urmă, va avea în minte cel puțin un dascăl care i-a rămas la suflet. Suntem prezenți aici pentru profesia de dascăl, pentru ceea ce suntem noi. Mi-ar plăcea să cred că oamenii înțeleg că 90% din dascăli sunt dascăli, pentru că asta vor să fie. Pentru 90% din dascăli, profesia înseamnă dragoste față de copil și pasiune. Suntem aici, astăzi, pentru că este un eveniment de care copiii aveau nevoie”, a explicat Dorina Goiceanu, director adjunct al Colegiului Național „Frații Buzești”, din Craiova.

Au fost și unități de învățământ care nu știau sigur dacă Târgul Ofertelor Educaționale va mai avea loc. Incertitudinea a fost provocată de greva generală din educație.

Aseară mi-am pus întrebarea dacă o să mai fie organizat acest eveniment. Până la urmă, am luat decizia de a fi prezenți aici. Astfel, la ora 11:30 noaptea am instalat aici standul nostru. Sunt surprins de cât ce mulți copii sunt prezenți. Sunt și profesori foarte mulți. Iată că, în ciuda acestei greve, cadrele didactice înțeleg că elevii sunt mai presus și că trebuie să ne dăm interesul pentru ei. Tinerii care vin aici pun întrebări, sunt curioși. Mulți dintre ei deja știu cam ce liceu vor să urmeze din toamnă, dar Târgul nu trebuie să se adreseze doar elevilor de clasa a 8-a. Este un staf pentru diriginții de clasele a 6-a, a 7-a: să vină cu copiii aici, chiar dacă ei vor da examenul puțin mai târziu”, a spus Bertoni Dragomir – director adjunct la Colegiul Național „Elena Cuza” din Craiova.

Și elevii știu să își promoveze Liceul

Nu doar directorii și profesorii unităților de învățământ au fost prezenți la Târgul Ofertelor Educaționale. La eveniment au mers și liceeni, care au dorit să le explice colegilor mai mici cât de important este să facă o alegere corectă, din timp.

Nu mă așteptam să fie prezenți atât de mulți tineri. Oltenii se interesează din ce în ce mai mult despre liceele în care vor să învețe, pe viitor, dar și de carierele pe care vor să le urmeze. În principal, nu mă așteptam, dar mă bucur că au venit într-un număr atât de mare. Liceul Teoretic Henri Coandă este, din punctul meu de vedere, unul dintre liceele de top ale orașului. Profesorii nu se axează doar pe materiile lor, ci și pe sănătatea elevului, pe problemele acestuia, care țin sau nu de școală. Se implică și ne oferă ajutor. Există activități extrașcolare cu ajutorul cărora te poți dezvolta, poți lega prietenii. Avem parte de absolut tot suportul profesorilor noștri”, a dezvăluit Mihai Ionuț, elev în clasa a 11-a, la Liceul Teoretic „Henri Coandă”, din Craiova.

„Meseria – brățară de aur”

Liceele tehnologice au fost și ele la mare căutare. Tinerii încep să își îndrepte, din nou, atenția către meserii. Aceștia preferă să învețe din timpul școlii anumite lucruri, decât să fie nevoiți, mai târziu, să plătească sume mari pentru cursuri de specializare.

Acest eveniment este foarte important, pentru că oferă copiilor din județ posibilitatea să vadă care sunt ofertele liceelor din Dolj. În primul rând, noi fiind un liceu tehnologic, un liceu unde se învață meserie, noi insistăm foarte mult ca elevii să învețe o meserie, astfel, să fie pregătiți pentru viață. În momentul de față, consider că este foarte important să știi să faci ceva. Ca și meserii pe care noi le avem sunt cele de frizer, mecanic sau bucătar. Noi avem atât liceu, cât și școală profesională. Am mers și în școlile din afara craioveni să ne promovăm liceul. Insistăm să le spunem că meseria e brățară de aur, pentru că oriunde mergi, în lumea asta, dacă știi o meserie, te poți descurca”, a declarat Doina Mutu – directorul Liceului Tehnologic UCECOM „Spiru Haret”, din Craiova.

Politica