sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Un fost director al Spitalului Orășenesc Târgu Cărbunești a decedat

Fostul director al Spitalului Orășenesc Târgu Cărbunești, Dan Aurelian Duminică s-a stins din viață. Chirurgul este considerat o personalitate a orașului Târgu Cărbunești. Un fost asistent medical, din perioada când Dan Aurelian Duminică a condus unitatea spitalicească, a făcut o trecere în revistă a activității sale.

„El a fost deopotrivă soț, tată, medic și om, apreciat de comunitatea profesională și socială în care s-a integrat dinamic încă de la venirea sa în Tg Cărbunești ca medic la secția de Chirurgie a Spitalului din localitate, fapt ce i-a permis să fie numit medic șef al secției de chirurgie și medic director al Spitalului, succedând medicilor directori după 1960: Ovidiu Xenachis, Ioan Puchiu, Ion Abrudan, Ștefan Marinescu, Grigore Scăueru, Cornel Munteanu, Nicolae Burghiu, urmat apoi de Aristică Moroșanu, Aurelian Dobran, Constantin Scrieciu, Constantin Târziu, Florin Sorin Mehedințu.

În perioada cât a fost la conducerea Spitalului Orășenesc din Tg.Cărbunești, a promovat moralitatea, etica medicală, a sprijinit activitatea științifică a personalului medico sanitar, fiind poate cea mai prolifică perioadă în acest sens după cea din timpul medicilor Valeriu Grubneag, Ștefan Marinescu, susținând și implicându-se direct în organizarea și desfășurarea unor sesiuni de referate și comunicări științifice interjudețene, cu largă participare națională, împreună cu doctorul Constantin Târziu și asistentul medical Banța Victor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În urma unei astfel de emulații științifice au fost edificate două monumente în incintă, primul marcând actul de naștere al Spitalului prin monumental ridicat cu prilejul simpozionului ce marca centenarul unității medicale la data de 1 octombrie 1992 și al doilea monument marcând personalitatea doctorului Victor Bellu, fost medic director al Spitalului din 1911 până în 1947, operă a sculptorului Geană din Tg.Cărbunești.

În aceeași perioadă a înaintat documentația pentru construirea unui nou spital la Tg.Cărbunești cu dispensar policlinic integrat, prilej cu care ne-au vizitat doi miniștri ai Sănătății. Construirea obiectivului a fost demarată în timpul mandatului de director al doctorului Dan Aurelian Duminică și a fost finalizat, partial, în timpul mandatului de director al lui Constantin Târziu, care i-a succedat.

”Parțial” pentru că după ridicarea clădirii dispensarului policlinic, proiectul nu a mai fost continuat rămânând neobiectivată latura dinspre Nord-Est, destinată noului spital. A condus unitatea medicală din Tg.Cărbunești, profesionist ca un om adevărat stăpânind arta dialogului cu intelocutorii fapt ce l-a făcut stimat, apreciat și respectat de către colaboratori, colegi, oameni din toate sferele sociale iar plecarea lui din viață este percepută ca o pierdere pentru comunitate și pentru lumea medicală urmând ca istoria medicinii să îi păstrează memoria pentru eternitate ca reală sursă de inspirație pentru cei care se vor încumeta a o scrie. Un om pentru eternitate, un om pentru Dumnezeu: Dan Aurelian Duminică”, este mesajul postat de fostul asistent Victor Gh. Banța, potrivit pandurul.ro.

spot_img
spot_img

Politica