vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sfaturi pentru o izolație termică durabilă și eficientă energetic

Costurile pentru încălzirea locuinței sau pentru menținerea unei temperaturi optime în lunile călduroase pot fi ridicate, iar din acest motiv devine din ce în ce mai importantă termoizolarea eficientă și durabilă. Iată o serie de sfaturi practice pentru a obține o lucrare de calitate superioară.

Alege materiale termoizolatoare de înaltă calitate

Există mai multe opțiuni disponibile pe piață pentru izolarea termică a locuinței. Vata minerală de sticlă și cea bazaltică, polistirenul expandat (EPS) și extrudat (XPS) sau spuma poliuretanică sunt cele mai utilizate materiale pentru termoizolații.

Pentru a face o comparație corectă între aceste materiale, analizează coeficientul de conductivitate termică lambda și rezistența termică R. Află, în cele ce urmează, de ce vata bazaltică este soluția ideală pentru izolații durabile și eficiente.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Avantajele vatei bazaltice în izolații

Beneficiile utilizării vatei bazaltice în izolații sunt numeroase și vom prezenta pe scurt doar câteva dintre acestea:

  • grad ridicat de izolație termică – vata bazaltică are o performanță termică excelentă, datorită conductivității lambda reduse; acest lucru contribuie la reducerea pierderilor de căldură din locuință și la costuri mai mici pentru încălzirea sau răcirea acesteia;
  • fonoizolare – datorită densității ridicate și a valorii mari a rezistenței la fluxul de aer (AFr), vata bazaltică oferă o bună izolare acustică;
  • rezistență la incendiu – acest material este incombustibil, ceea ce înseamnă că vata bazaltică nu arde și, prin urmare, nu contribuie la menținerea sau răspândirea focului;
  • durabilitate – plăcile de vată au o stabilitate dimensională bună și își păstrează excelent proprietățile în timp; totuși, ține cont că acestea trebuie protejate de umezeală;
  • sustenabilitate – materialele din care sunt realizate plăcile de vată bazaltică sunt naturale, din abundență și regenerabile.

Achiziționează adezivi adecvați

Pentru fixarea durabilă a termosistemelor, este esențial să alegi adezivi de înaltă calitate și adecvați materialelor utilizate. Astfel, vei asigura o aderență optimă între stratul suport și plăcile de vată sau polistiren. În plus, respectă indicațiile producătorului referitoare la preparare, aplicare și timpi de întărire. Accesoriile trebuie, de asemenea, să fie compatibile cu suprafața de bază și produsele izolatoare utilizate.

Respectă întocmai tehnicile de montare corectă a stratului de izolație

Nu doar calitatea materialelor termoizolatoare și a adezivilor influențează durabilitatea și eficiența lucrării, ci și modul în care a fost realizată manopera. Spre exemplu, stratul suport trebuie pregătit: curățat, nivelat și, eventual, tratat cu primer sau amorsă. Totodată, adezivul trebuie aplicat în strat uniform atât pe perete, cât și pe placa de vată sau polistiren, fără a crea punți termice. 

Protejează stratul de termoizolație de umezeală

Pentru a proteja stratul de izolație cu vată bazaltică, este important să iei în considerare mai multe aspecte esențiale: instalarea unei bariere de vapori, asigurarea unei ventilații adecvate și prevenirea infiltrațiilor de apă. Mai mult, este bine să știi că acest material are o permeabilitate bună la vapori și lasă peretele sau structura pe care este montat să „respire”.

Beneficiază de o izolație termică durabilă și de costuri mai mici pentru menținerea unei temperaturi optime în interiorul clădirii tale, prin alegerea materialelor termoizolatoare de calitate, folosirea unor adezivi adecvați și respectarea etapelor de lucru.

Politica