vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

„Este timpul ca Rusia să ne returneze Kaliningradul”. Petiția a strâns mii de semnături

În urma anexării ilegale de către Rusia a unor părți din teritoriul Ucrainei, cehii au lansat, în glumă, o petiție prin care cer returnarea Kaliningradului. Au semnat deja 14.000 de oameni, relatează Newsweek.

Separată de Rusia și situată în Marea Baltică, regiunea rusă Kaliningrad este înconjurată de Polonia și de Lituania, două state membre NATO.

Orașul Kaliningrad, Kralovec în cehă, a fost fondat în secolul al XIII-lea de cavalerii teutoni și a fost cunoscut sub numele de Königsberg. A fost capitala Prusiei, iar mai târziu a aparținut Poloniei, Germaniei și, după victoria în fața Germaniei hitleriste, URSS.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În 1945 și 1947, sovieticii au implementat o politică de rusificare. Inițial, s-a preconizat transferul acestui teritoriu Lituaniei, la acel moment o republică unională în URSS, dar în 1946 s-a decis crearea unei regiuni în componența Federației Ruse.

Orașul a fost numit Kaliningrad în onoarea lui Mihail Ivanovici Kalinin, unul dintre locotenenții lui Stalin.

După căderea Uniunii Sovietice, Kaliningradul a devenit o enclavă a Federației Ruse, izolată în regiune, după aderarea statelor baltice la UE, în 2004.

Luni, europarlamentarul ceh Tomáš Zdechovský a postat pe Twitter o hartă a Kaliningradului împărțită la mijloc în două zone ocupate de Polonia și de Republica Cehă, celebrând în mod ironic noul acces al cehilor la mare, scrie libertatea.ro

Foto: Twitter/Tomáš Zdechovský

Ulterior, a fost lansată petiția care susține că „este timpul ca Rusia să returneze Kaliningradul în Republica Cehă”, conform aceleiași logici pe care Kremlinul a folosit-o pentru anexarea unor bucăți din teritoriul Ucrainei.

„Credem că Rusia s-a jucat prea mult cu Kaliningradul și este timpul să ni-l returneze. Și cum orașul a fost fondat acum 800 de ani în cinstea regelui boem Přemysl Ottakar al II-lea, acesta ar trebui să treacă în mâinile proprietarului de drept. Republica Cehă”, se arată în petiție.

„Așa cum Rusia ne-a arătat în Crimeea și ne arată acum în estul Ucrainei, este perfect să pășim pe teritoriul unui stat străin, să anunțăm un referendum acolo și apoi să anexăm teritoriul. Avem astfel o oportunitate unică de a ne extinde și teritoriul ceh și să obțină în sfârșit acces la mare”, mai scrie în petiție.

”Cerem guvernului Cehiei să trimită soldați cehi la Kaliningrad, să anunțe un referendum care se va încheia cu un rezultat de 98 la sută în favoarea aderării la Cehia și, ulterior, să anexeze Kaliningradul și să îl redenumească Královec”, se arată în petiția lansată.

Dacă această petiție a fost lansată în glumă, generalul Waldemar Skrzypczak, 66 de ani, fost comandant al forțelor terestre poloneze (2006-2009) și fost adjunct al Ministerului Apărării, a declarat, serios, în martie, că „regiunea Kaliningrad este „sub ocupație rusă din 1945” și că „ar trebui să ne revendicăm teritoriul”.

Rusia a răspuns declarațiilor generalului polonez. Președintele Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov, a transmis că „Skrzypczak a ratat toate lecțiile istoriei”.

spot_img
spot_img

Politica