E toamna promisiunilor la stat: Vouchere de 50 de euro şi ajutoare lunare de sute de lei, în 2023

Pensii mai mari cu 10%, ajutoare sociale pentru vârstnicii cu venituri de până în 1.700 de lei, dar şi ridicarea plafonului pentru impozitarea pensiilor. Sunt doar câteva dintre măsurile sociale luate în calcul de coaliţia de guvernare. La momentul actual, însă, nu se știe cum vor face autorităţile rost de banii necesari.

Prin urmare, guvernanţii iau în calcul o serie de măsuri care să ajute mai ales cel mai sărac segment al populaţie – pensionarii. Voucherele în valoare de 50 de euro care în momentul de faţă sunt plătite o dată la două luni de zile, vor fi plătite şi anul viitor, în primele şase luni ale anului.

De asemenea, pensionarii care au venituri totale de până la 1.600 sau 1.700 de lei vor primi un ajutor ţintit, plătit într-o singură lună, în valoare de câteva sute de lei. Însă concret, valoarea acestui ajutor va depinde de valoarea creşterii punctului de pensie, scrie observatornews.ro Cu cât această majorare va fi mai semnificativă, cu atât ajutorul suplimentar va fi mai mic.

PSD vrea o creştere de cel puțin 10% la pensii. PNL, în schimb, se gândeşte ca indemnizaţiile sub 3.000 de lei să nu fie impozitate. Acum, plafonul e la 2.000 de lei. Dacă măsura va trece, toţi pensionarii vor primi 100 de lei în plus pe talon.

Liderii Partidului Social Democrat susţin că o astfel de măsură nu este posibilă. O variantă ar fi ca pragul să crească până la 2.500 de lei, în paralel cu supraimpozitarea pensiilor speciale, astfel încât Guvernul să adune mai mulţi bani la bugetul de stat. Marea problemă e că Guvernul nu a găsit încă banii pentru aceste măsuri. Ministerul Muncii și Ministerul de Finanțe au primit sarcina să vadă dacă bugetul are de unde.

„La baza acestor decizii stau o serie de simulări, simulări care arată cum stă economia. Şi cât de mult se erodează puterea de cumpărare”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

În timp ce viaţa e din ce în ce mai scumpă, Fondul Monetar Internațional estimează o creștere economică record a României, de 4,8%, de la o prognoză de 2,2%, în primăvară.

Populare

Recomandări

Accident cu ambulanța. Echipajul medical, rănit

Șoferul unei ambulanțe și o asistentă au fost răniți,...

Olanda și Suedia susțin aderarea României la Spaţiul Schengen

Ieri, 2 decembrie, Guvernul Suediei a obținut sprijinul Parlamentului...

Bătrân dat dispărut la Malu Mare

Un bărbat de 68 de ani a fost dat...

Un medic stomatolog, fost concurent la emisiunea Chefi la Cuțite, a murit!

Iulian spunea că nu a fost susținut financiar de familie...