vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ANM: Cod portocaliu și cod galben de canicula în aproape toată țara

Zece judeţe din vestul şi sudul ţării se vor afla de vineri până duminică sub avertizare cod portocaliu de caniculă, în timp ce o mare parte din țară se va afla sub cod galben de căldură și confort termic ridicat, anunță ANM.

Potrivit meteorologilor, în zilele de 22, 23 şi 24 iulie, valul de căldură se va extinde şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării şi se va intensifica treptat, disconfortul termic va creşte, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. 

Astfel, în Banat, Crişana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi în vestul Maramureşului valul de căldură se va intensifica. În general, după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38 – 40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20 – 22 de grade şi, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat, notează Agerpres.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tot de azi intră în vigoare și un cod galben de căldură valabil pentru aproape toată țara. Avertizarea meteo este valabilă până duminică.

Sfaturi pentru a trece peste caniculă de la ISU

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat câteva sfaturi pentru a trece cu bine peste perioada caniculară:

  • evită deplasările, stai la umbră și evită expunerea la soare mai ales la orele prânzului
  • bea suficientă apă pentru a te hidrata corespunzător.
  • Evită consumul băuturilor alcoolice!
  • poartă pălării de soare, haine lejere de culori deschise
  • consumă fructe și legume proaspete
  • nu aprinde focul în zone cu vegetație uscată sau în zonele împădurite resturile de țigară pot genera incendii.
  • NU le arunca oriunde!

Politica