joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

O reacție alergică rară la un medicament i-a ars 70% din suprafața corpului unui copil de nouă ani

Un băiat de 9 ani cu un sindrom foarte rar, Stevens-Johnson, a făcut o reacție alergică la un medicament, care a dus la erupții pe 70% din corp, inclusiv la nivelul pleoapelor și al corneelor, transformându-l într-un pacient de tip „mare ars”. Copilul a stat trei săptămâni la Terapie Intensivă.

Băiatul a ajuns pe 22 iunie la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, fiind diagnosticat cu un sindrom inflamator de cauză necunoscută, dar și cu o formă de pneumonie. La 24 de ore de la internare, acesta a început să manifeste pe suprafața corpului o erupție la nivelul pielii, care s-a transformat în câteva zile în zone întregi de „tegument denudat” – practic, rămășițele pielii după ce este afectată de arsură.

Atunci a fost diagnosticat cu sindromul Stevens-Johnson, despre care medicii spun că este o afecțiune rară, ce pune în pericol viața celor infectați, manifestându-se prin distrugerea tegumentului (a pielii) și a mucoaselor. De regulă, acesta este provocat de administrarea unui medicament la care organismul manifestă o reacție alergică puternică.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În cazul băiatului de 9 ani, boala a început după administrarea medicamentului carbamazepină, antiepileptic, cu proprietăți anticonvulsivante, sedative și tranchilizante, care a fost prescris de medicul specialist neurolog și pe care l-a luat cu două zile înainte de apariția simptomelor, scrie libertatea.ro

Copilul avea leziuni inclusiv la nivelul ochilor și al gurii, spun medicii.

„Prezentând aproximativ 70% din suprafața corpului acoperită de leziuni grave, inclusiv la nivelul globilor oculari, pe cornee și pleoape, în cavitatea bucală, pacientul întâmpina dificultăți la mestecarea și înghițirea alimentelor. Gravitatea leziunilor și pericolul mare de infectare a acestora îl comparau cu un mare ars, astfel că pacientul a fost admis în Terapie Intensivă. Personalul Compartimentului de Terapie Intensivă a asigurat un mediu cât mai steril posibil pentru a evita orice risc de infectare, risc ce i-ar fi putut fi fatal atât din cauza simptomatologiei prezentate, cât și din cauza comorbidităților care au determinat o scădere importantă a răspunsului imun”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Băiatul a primit, ca tratament, mai multe medicamente antiinflamatoare, tratament la nivelul pielii, mai multe tipuri de analgezice, pentru durerile provocate de afecțiune, și antibioterapie profilactică, pentru a preveni posibila infectarea a leziunilor.

În primele patru zile de internare la Terapie Intensivă, pacientul a avut nevoie de oxigen suplimentar, fără a fi însă intubat, din cauza insuficienței respiratorii cauzate de pneumonia de la internare.

Cazul băiatului de 9 ani este unul foarte rar, cu atât mai mult fiind surprinzătoare apariția sa la copii. Spre exemplu, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au fost înregistrate două cazuri în 2021, dar ambele au fost la adulți și de o severitate mai redusă.

Sindromul Stevens-Johnson are o frecvență între 2,6 și 6,1 de cazuri la un milion de persoane pe an.

Foto: pixabay

Politica