duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiovenii duc de luni gunoiul cu poliția la ghenă

Începând de luni, craiovenii de la blocuri vor fi așteptați la ghenele de gunoi de echipe de control care le vor explica felul în care se desfășoară colectarea selectivă. Astfel plasticul, sticla şi hârtia vor fi selectate și depozitate în ghene separate. În total vor fi pe teren 31 de echipe de control trimise de către Primărie, polișiști locali, reprezentanți ai firmei de salubritate, sau al autorităților locale. Anunțul a fost făcut de vice Primarul orașului Aurelia Filip, care a subliniat că după ce locuitorii orașului vor fi instruiți în privința colectării selective a deșeurilor, vor fi aplicate și amenzi pentru cei care nu vor ține cont de procesul de selectare.

„Începând de luni, atât ADI EcoDolj, cât şi Iridex, împreună cu Poliţia Locală Craiova vor demara o campanie de informare a cetăţenilor la faţa locului, cu privire la modul de colectare a gunoiului. Practic, 31 de echipe ale acestor instituţii vor fi prezente în cartiere, iar cetăţenii care vor duce gunoiul la containere vor fi abordaţi de aceşti trimişi ai noştri şi vor fi informaţi cum să-şi organizeze gunoiul selectiv. Adică, unde se aruncă plasticul, sticla sau hârtia. Această campanie va dura trei săptămâni, astfel încât toţi să ştie ce au de făcut, pentru că este vorba de un proiect european cu nişte indicatori care trebuie îndepliniţi. Dacă la case o astfel de campanie a avut succes, la blocuri nu ne încadrăm în aceşti indicatori. Scopul nostru nu este să dăm amenzi, dar ne dorim un oraş curat, un mediu sănătos pentru viitoarea generaţie. Trebuie să profităm de faptul că toată structura asta de colectare selectivă este cu fonduri europene. Nu trebuie să se sperie nimeni când va duce gunoiul, fiecare cetăţean poate arăta punga de gunoi celui de la plaformă, dacă doreşte, şi va fi informat unde trebuie puse deşeurile. Considerăm că o prevenţie bună duce la informarea cetăţeanului, pentru că nu ne face plăcere să amendăm craiovenii. Dezideratul nostru este să plătim cât mai puţine amenzi la fondul de mediu, pentru că şi acestea sunt plătite tot din banii contribuabililor”, a spus vicele Craiovei, Aurelia Filip.

Conform reprezentantului ADI EcoDolj, Adela Plăcintescu, cantitățile de deșeuri reciclabile au crescut, însă nu atât de mult cât ar fi necesar pentru a nu mai fi plătite amenzi către fondul de mediu. Aceasta a vorbit și despre sortarea de la Mofleni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Am identificat niște puncte slabe ale acestei situații. Un prim factor al cantității de deșeu reciclabil colectat este populația și faptul că încă nu știe cum să facă o colectare separată într-un mod cât mai corect. De la inaugurarea stației de la Mofleni, în 3 săptămâni au fost procesate 350 tone de materiale de la populație și agenți economici. Din teren am observat că ceea ce se găsește în infrastructura pentru deșeu reciclabil este conform. Problema este că foarte multe astfel de deșeuri ajung și în pubelele pentru deșeuri reziduale și ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple”, a declarat Adela Plăcintescu.

Nu în ultimul rând, managerul Iridex, Marius Daniel Talapin a precizat faptul că, la ora actuală, ne aflăm la 10% din țintele impuse de Uniunea Europeană în materie de colectare. Echipele de colectare vor fi prezente câte 3 zile în fiecare dintre cartierele din oraș.

Politica