luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Atacul cibernetic care a vizat site-uri guvernamentale, revendicat de hackeri ruși

Atacul cibernetic a fost revendicat de gruparea de criminalitate cibernetică ‘Killnet’ pe un canal de comunicare de pe Telegram și este justificat de aceștia prin faptul că statul român sprijină Ucraina în conflictul militar cu Rusia, trasmite Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Specialiștii DNSC colaborează cu instituțiile abilitate pentru investigarea acestor incidente de securitate cibernetică, scrie digi24.ro

„Directoratul va publica lista de adrese de IP identificate ca fiind implicate în acest atac. Publicarea este parte a procesului standard de monitorizare și identificare a resurselor implicate în atacuri cibernetice în contextul conflictului Ucraina-Rusia, pe care Directoratul l-a pus în funcțiune de la declanșarea conflictului militar.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reiterăm necesitatea și importanța implementării măsurilor de securitate cibernetică adecvate pentru protecția site-urilor web și a infrastructurilor cibernetice. Un ghid de securitate cibernetică pe care îl puteți folosi în acest sens poate fi accesat pe site-ul dnsc.ro: https://dnsc.ro/vezi/document/ghid-securitate-cibernetica-2021. De asemenea, tot pe site, în secțiunea GHIDURI, puteti găsi materiale utile pentru documentarea modalităților de reacție la diverse tipuri de agresiuni cibernetice”, potrivit sursei citate. 

Mai multe site-uri guvernamentale, printre care cel al Guvernului și cel al Armatei, au fost atacate cibernetic vineri dimineață. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat la Digi24 că atacul a blocat accesul utilizatorilor la pagină, nefiind afectate date sensibile sau confidențiale.

La această oră, site-ul Poliției de Frontieră poate fi accesat.

Grupul de hackeri pro-Rusia Killnet a revendicat recent atacuri similare de tip DDoS asupra unor site-uri guvernamentale din Cehia.

Cu o săptămână în urmă au fost afectate site-urile web ale Căii ferate cehe, ale unor aeroporturi regionale și un portal al administrației publice.

Luna trecută, hackerii ruşi Killnet au difuzat un videoclip în care susţin că au spart site-ul grupului Anonymous care a declarat război cibernetic Rusiei, potrivit marţi agenţiei RIA Novosti, citată de Agerpres.

Programatorii au înregistrat un mesaj video anonim în care îi îndemnau pe ruși să nu creadă falsurile publicate pe internet și îi îndemnau să nu intre în panică pe fondul evenimentelor din Ucraina.

„Tot ce se întâmplă acum în lume (…) trebuia să se întâmple mai devreme sau mai târziu”, iar vina pentru aceasta este a Statelor Unite, a Uniunii Europene şi a actualelor autorităţi ucrainene, se subliniază în videoclipul postat online.

„Foarte curând acest conflict se va termina, vom găsi pacea. Nu-ţi fie teamă, Rusia, nimeni şi nimic nu te poate ameninţa. Hackeri Anonymous, începeţi să vă restabiliţi site-ul, arată foarte jalnic pe fondul ameninţărilor voastre la adresa ţării noastre”, se mai spunea în videoclip.

Gruparea hackerilor a fost creat relativ recent, scrie TheDailyLyrics.eu. Prima postare de pe canalul lor oficial de Telegram este datată 23 ianuarie 2022. Apoi programatorii au raportat despre ultimele pregătiri pentru site: „Killnet este în ultima etapă de dezvoltare — lansare pe 31 ianuarie.

Killnet are mai multe domenii (io, org, online, tech, net). Cu toate acestea, serviciile sunt momentan indisponibile.

Potrivit autorilor înșiși, sarcina lor este să protejeze datele computerului clientului de atacurile hackerilor. Programatorii își numesc serviciul „primul botnet descentralizat din lume”; (conectând roboți la mai multe mașini din rețeaua zombie pentru a le infecta cu malware – nota ed.).

„Datele dumneavoastră nu mai sunt stocate în baze de date terțe și nu sunt transferate către părți sub formă de găzduire și servere. Botnetul nostru folosește cea mai recentă tehnologie WEB3. Datele dvs. sunt stocate distribuite în întregul Blockchain și nu sunt disponibile pentru aplicarea legii” asigură hackerii, potrivit TheDailyLyrics.eu.

Politica