vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Piața, înainte de Paști: „Cu cât cumperi mai mult, cu atât dăm mai ieftin”

Odată cu apropierea sărbătorilor Pascale, craiovenii au început să umple piețele în căutare de diverse produse. Dacă războiul din Ucraina și-a pus amprenta pe o mare parte dintre prețuri, producătorii autohtoni au afișat în piețe aceleași prețuri ca și anul trecut.

O vizită în Piața Centrală din Craiova s-a dovedit a fi luni dimineață o adevărată corvoadă. Sute de oameni înconjurau tarabele comercianților, în căutarea diverselor produse necesare Sărbătorilor Pascale. Cei mai mulți erau oameni în vârstă, unii încă purtând măști, alții bucurându-se de varietatea de produse.
„Sunt de o oră în piață și mă învârt să găsesc prețurile cele mai bune. Văd că nu prea diferă, oricum, dar e bună și plimbarea, că e sănătoasă”, a spus un craiovean de 68 de ani.

Venind vorba de prețuri, acestea nu diferă cu nimic față de cele afișate de către producătorii agricoli înainte de Paștele trecut. Cele mai căutate produse în piață erau ceapa și usturoiul verde, leușteanul și ridichiile. De asemenea, la mare cerere sunt și urzicile, dragaveiul sau spanacul.
„Avem produse foarte bune, naturale și bio, că tot se poartă. Noi nu stropim în general plantele, oricum nu avem hectare întregi. Prețurile sunt cam la fel în toată piața și cu cât cumperi mai mult cu atât dăm și mai ieftin”, a spus un producător local de legume.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Astfel ceapa și usturoiul verde se puteau achiziționa în Piața Centrală cu 1 leu, 1 leu 50 legătura, la fel ca și leușteanul. Salata verde sau lăptuciul se puteau lua și cu 50 de bani, în timp ce ridichiile se putea găsi în chite mici la 1 leu, sau chite mai mari la 3 lei. Nelipsitele ouă de pe masa de sărbători, cât și din prepararea produselor Pascale se găsesc în piețe la prețuri între 50 de bani și un leu, în funcție de calitatea acestora. Cele bio, după cum spun comercianții sunt în general între 80 de bani și 1 leu.
În afară de ouă vopsite, cei mai mulți craioveni se pregătesc de Sărbătorile Pascale cu produse precum drob, cozonaci, dar și platouri cu gustări reci din care nu lipsesc verdețurile. Aceștia susțin că se așteptau ca odată cu războiul din Ucraina care a crescut majoritatea prețurilor produselor alimentare și nu numai, să observe diferențe și în ceea ce privește piața de legume.

„Din fericire, prețurile din piață sunt chiar mai mici decât mă așteptam inițial. Venisem pregătită să iau o legătură două din fiecare și-am luat și 4 sau 5. Cu războiul ăsta și cu creșterea asta a prețurilor nu știi la ce să te mai aștepți”, a completat o craioveancă din Piața Centrală.

În ceea ce privește mieii, în altă zonă a Craiovei, mai exact în Piața Chiriac, doi ciobani așteptau clienții luni dimineață. Aceștia, destul de ostili de altfel, n-au vrut să dea prea multe detalii despre comercializarea animalelor. Prețul kilogramului de miel „în viu” este de 20 de lei. Piața era destul de goală luni dimineață, în singurul loc din oraș special amenajat pentru sacrificarea mielor de Paște. Probabil, o dată cu apropierea sărbătorii, atât comercianții de miei cât și clienții se vor înmulți.

Politica