marți, mai 14, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Se cere anchetă pentru Parcul „Romanescu”

Asociația CRAIOVA NOASTRĂ cere primarului Craiovei să oprească intervențiile de decorare a Parcului „Nicolae Romanescu” și vrea anchetă pentru cele făcute deja. Reacția Asociației vine după vopsirea rădăcinilor Chiparoșilor de Baltă în mai multe culori. Vezi AICI despre ce este vorba.

Reprezentanții Asociației, prin președintele Horațiu Buzatu, arhitect de profesie, afirmă, într-un comunicat de presă că intervențiile de „înfrumusețare” a orașului pe care le face Primăria Craiova nu au efectul urmărit.

Observăm cu multă părere de rău că orașul nostru este supus unui permanent proces de urâțire. Contribuie la această situație nu doar clădiri urâte ce se construiesc fără vreo noimă și în multe cazuri fără respectarea legilor, ci și intervenții, pe cât de haotice, pe atât de agresive, împotriva peisajului urban. Am văzut diverse tentative eșuate de street-art, am văzut calcane de clădiri cu statut de monument istoric pictate cu imagini îndoielnice, demne de albumele lui Ghiță Mitrăchiță, am văzut cum una dintre puținele Grădini Botanice din țară este transformată într-un parc de cartier, am văzut cum, pe principalul bulevard al Craiovei gazonul se înlocuiește cu pietricele colorate, am văzut pomii din parcul Pușkin pictați în jdemii de culori. Această frenezie sub-cuturală tinde să cuprindă tot orașul, fără să ierte nimic„, se arată în documentul citat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Intervențiile din Parcul „Romanescu” sunt catalogate de reprezentanții asociației drept „în total contrast cu stilul arhitectural și peisagistic”.

Una dintre victimele kitsch-ul promovat cu atâta insistență de Primăria Craiovei este Parcul Romanescu, un monument de arhitectură peisageră înscris în Lista Monumentelor Istorice din România. Știm prea bine, în anii trecuți parcul a fost supus unei reabilitări cel puțin discutabile. Din păcate, supliciile îndurate nu s-au oprit atunci și – iată! – continuă. Mai nou, regia primăriei a trecut la vopsirea în culori vii a rădăcinilor copacilor de pe malul lacului, dar și la instalarea unor statui cu trimitere la naiadele din povestirile antice. Doar că, și această acțiune se înscrie alături de alte acțiuni similare care promovează kitsch-ul. Iată de ce, Asociația Craiova Noastră solicită Primarului Craiovei, dnei. Olguța Vasilescu, să dispună oprirea de îndată a intervențiior (vopsit, amplasare de așa-zise statui și alte elemente de decor etc.) asupra spaților verzi, cursurilor de apă și lacului din Parcul „Nicolae Romanescu”, monument istoric reprezentativ pentru istoria orașului nostru. Aceste intervenții sunt în total contrast cu stilul arhitectural și peisgistic al Parcului „Nicolae Romanescu”, așa cum a fost acesta conceput și realizat de creatorii parcului„, se menționează în comunicat.

În plus, reprezentanții Asociației CRAIOVA NOASTRĂ cer Primăriei Craiova „să comunice oficial și public informații despre compoziția chimică a substanțelor utilizate în aceste intervenții, precum și despre alte aspecte tehnice specifice acestor intervenții”.

Asociația CRAIOVA NOASTRĂ mai anunță că „va iniția demersuri legale pentru evaluarea impactului pe care aceste intervenții l-au avut asupra patrimoniul natural al Parcului „Nicolae Romanescu”. Nu în ultimul rând, Asociația CRAIOVA NOASTRĂ va sesiza organele în drept ale statului, cu atribuții în domeniu, cu privire la situația de pericol pentru patrimoniul natural al Parcului „Nicolae Romanescu” generată de aceste intervenții”.

În replică la criticile aduse de mai mulți craioveni, Primăria Craiova a publicat, sâmbătă, pe Facebook, mai multe imagini cu magnoliile înflorite din oraș.

Craiova este orașul magnoliilor, iar în această perioadă înfloresc. Anual plantăm între 50 și 100 de magnolii, mai ales din specia de culoarea untului, despre care specialiștii spun că o puteți întâlni doar la Craiova„, a scris, pe Facebook, primarul Lia Olguța Vasilescu.

Politica