duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Putin vrea să interzică intrarea în Rusia a cetățenilor din „țările neprietenoase”

Kremlinul pregătește un decret prezidențial care vizează măsuri de limitare a accesului pe teritoriul Rusiei pentru cetățenii statelor pe care Moscova le consideră „neprietenoase”, a anunțat luni, 28 martie, ministrul rus de externe, Serghei Lavov, potrivit agenției de stat TASS.

„Un proiect de decret prezidenţial este în pregătire pentru introducerea de măsuri de represalii în ceea ce priveşte vizele, în legătură cu acţiunile neprietenoase ale mai multor guverne străine”, a declarat Lavrov, într-o reuniune a formațiunii aflate la putere, Partidul Rusia Unită.

„Acest document va introduce o serie de restricții pentru intrarea în Rusia”, a explicat ministrul rus de externe, fără a da alte detalii în privința țărilor sau persoanelor vizate. La începutul lunii martie, Kremlinul a publicat o listă a „țărilor neprietenoase” cu Rusia, pe care se află și România, alături de restul statelor membre ale UE.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe lista Moscovei se mai găsesc SUA, Marea Britanie, Canada, Japonia, Elveția, Taiwan, Coreea de Sud, Islanda, Norvegia, Australia și altele. Țările și teritoriile menționate în lista publicată de Kremlin au impus sau s-au alăturat sancțiunilor împotriva Moscovei după ce trupele ruse au început invadarea Ucrainei, scrie libertatea.ro

Lavrov nu a precizat dacă decretul prezidențial la care se lucrează se va aplica împotriva statelor de pe această listă. Acesta a mai spus că, odată cu acest proiect, intrarea pe teritoriul Rusiei a fost simplificată pentru cetățenii din țări terțe sau persoanele fără cetățenie care se află în Ucraina și a căror viață și sănătate se află în pericol.

„Pentru aceștia, procedurile pentru intrarea și șederea în Rusia au fost simplificate, pentru a se putea întoarce în siguranță în țările de origine”, a adăugat diplomatul rus.

Potrivit lui Lavrov, Moscova își propune și adoptarea unui set de măsuri de răspuns la „acțiunile neprietenoase” ale Statelor Unite și ale aliaților lor.

„Desigur, în centrul atenției noastre se află și dezvoltarea unui set de măsuri de răspuns – inclusiv sprijinul legislativ pentru acestea – la acțiunile neprietenoase ale Statelor Unite și ale sateliților lor. Acestea vizează în primul rând sancțiunile nelegitime, precum și toate deciziile care încalcă drepturile cetățenilor ruși și ale persoanelor juridice”, a spus ministrul rus de externe. Lavrov a reamintit că pe 15 martie au intrat în vigoare modificările aduse legii federale „cu privire la măsurile împotriva persoanelor implicate în încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, a drepturilor și libertăților cetățenilor Federației Ruse”, pregătite de Ministerul rus al Afacerilor Externe.

„Aceste amendamente prevăd posibilitatea aplicării unor măsuri restrictive împotriva oricăror cetățeni străini, precum și a apatrizilor. Anterior, permiteți-mi să vă reamintesc, aceste măsuri puteau fi aplicate doar cetățenilor Statelor Unite ale Americii”, a precizat Lavrov.


Politica