duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vladimir Putin a fost condamnat în unanimitate drept criminal de război de senatul american

Senatul Statelor Unite a adoptat, marți, o rezoluţie prin care îl condamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război.

„Toţi ne-am unit împreună, în această Cameră, democraţi şi republicani, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de responsabilitatea atrocităţilor comise împotriva poporului ucrainean”, a spus liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, într-un discurs ţinut înaintea votării.

Rezoluţia a fost introdusă de senatorul republican Lindsey Graham şi susţinută de senatorii ambelor partide, încurajând Curtea Penală Internaţională de la Haga şi alte state să vizeze armata rusă în orice investigaţie a crimelor de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, scrie Agerpres.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Preşedintele Vladimir Putin a vorbit despre Ucraina ca despre o colonie americană cu un regim marionetă şi fără tradiţia unei statalităţi independente, iar Rusia îşi denumeşte acţiunile o „operaţiune militară specială” de demilitarizare şi denazificare a Ucrainei.

Pe de altă parte, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) va pronunţa miercuri verdictul său în procedura lansată de Kiev, care cere celei mai înalte instanţe a ONU să ordone Moscovei să înceteze invazia Ucrainei.

Ședinţă publică va începe azi la 16.00 (17.00 ora României) la Palatul Păcii, la Haga, iar preşedinta Curţii, judecătoarea Joan E. Donoghue, va da citire ordonanţei.

La 26 februarie, Kievul a depus o plângere împotriva Rusiei la CIJ, la două zile după declanşarea ofensivei ruse. Ucraina cere celei mai înalte instanţe a ONU măsuri urgente ordonând Rusiei să înceteze invazia, înainte de a se pronunţa asupra fondului cazului, care ar putea dura ani de zile. Rusia a refuzat să se prezinte săptămâna trecută la audieri.



Politica