luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Update/Video. Rusia a atacat Ucraina

UPDATE: Explozii puternice în regiunea de sud a Rusiei Belgorod lângă granița cu Ucraina. Comisia de anchetă a Rusiei spune că trei persoane au fost rănite în această regiune din cauza bombardamentelor Ucrainei

UPDATE: Ministrul de externe al Ucrainei a cerut joi țărilor să excludă Rusia din sistemul global de plăți interbancare SWIFT – una dintre cele mai dure sancțiuni non-militare pe care Occidentul le-ar putea impune – pentru a pedepsi Moscova pentru că a trimis trupe în Ucraina.

UPDATE: Rușii au preluat aeroportul militar Hostomel, aflat la aproximativ patruzeci de kilometri de Kiev, capitala Ucrainei. Autoritățile militare ale Ucrainei spun că 20 de elicoptere ruse și 8 aeronave MI-8 au adus parașutiști pe aeroport.

Policlinica Buna Vestire Craiova

UPDATE: Universitatea din București consideră că e de datoria sa, în contextul conflictului din Ucraina, “să fim solidari și să venim cu propuneri concrete pentru sprijinirea studenților, profesorilor și a familiilor lor”, a declarat rectorul instituției, Marian Preda. El a precizat că vor avea loc discuții cu Ministerul Afacerilor Externe, astfel încât felul cum acționează Universitatea să se alinieze “la maniera de răspuns pe care România o va avea în situația de față”.

UPDATE: Armata rusă pătruns în Ucraina de pe teritoriul Belarusului prin zona fostei centrale nucleare Cernobîl, situată în nordul țării, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Ucraina.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelensky, a declarat că militarii ruși încearcă să cucerească Centrala nucleară de la Cernobîl. 

UPDATE: Rusia a lansat o rachetă spre o bază militară din satul Lipițkoe din Regiunea Odesa. Au fost ucise 22 de persoane, 11 bărbați și 11 femei.

UPDATE: Republica Cehă va închide consulatele Rusiei din țară și va înceta eliberarea de vize rușilor, în afară de cazurile umanitare, a declarat joi premierul Petr Fiala.

UPDATE: Zeci de ucraineni au fost uciși în primele ore ale atacului lansat joi de ruși, printre ei figurând și un copil, potrivit agențiilor internaționale de presă și Kyiv Independent.

18 oameni (8 bărbați și 10 femei) au murit în bombardamentele din satul Lipetske din zona Odesa.

Alte șase persoane au murit în cursul dimineții ca urmare a bombardamentelor din Brovary, în suburibiile Kievului.

Un civil a murit în Mariupol, în vreme ce alți 6 au fost uciși în timpul atacurilor asupra orașului Podiksk din regiunea Odesa, potrivit ministerului afacerilor interne.

De asemenea, un grănicer și-a pierdut viața după atacul cu rachete din Crimeea.

UPDATE: Un obuz rusesc a lovit un spital din Vuhledar, regiunea Donețk din estul Ucrainei. Patru persoane au fost ucise și 10 au fost rănite, anunță Comandamentul militar al Ucrainei.

Luptele au loc în regiunea Luhansk, în apropiere de orașul Schastye și „inamicul continuă să sufere pierderi”. Acesta a adăugat că „grănicerii împreună cu Forțele Armate și NMU țin apărarea și resping atacurile”.

În regiunea Odesa, 10 militari ar fi fost răniți din cauza schijelor unui obuz în timpul unui atac.

UPDATE: Două aeronave F-35 Lightning II ale Forțelor Aeriene ale Americii din Europa (USAFE) au aterizat joi, 24 februarie, în jurul orei 15, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, de unde vor executa, în următoarea perioadă, misiuni și antrenamente în comun cu militari și aeronave ale Forțelor Aeriene Române, anunță MApN.

UPDATE: Unităţi militare ruseşti au pătruns în regiunea Kievului dinspre Belarus pentru a efectua un atac cu rachete Grad asupra unor ţinte militare, a anunţat joi Serviciul ucrainean de pază a frontierei într-un comunicat. Grănicerii, fără a preciza natura acestei incursiuni terestre, au adăugat că ea a avut loc prin postul de control Vilcia, situat la circa 150 km nord de capitala ucraineană.

UPDATE: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decretat joi mobilizarea generală a trupelor ucrainene în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva ţării.

Proiectul de lege privind aprobarea decretului preşedintelui Ucrainei ”Cu privire la mobilizarea generală” a fost înaintat spre adoptare Radei Supreme a Ucrainei (Parlamentul), a anunţat legislativul pe contul său oficial de Telegram, relatează EFE și Agerpres.

UPDATE: O ofensivă amplă a fost demarată joi la aeroportul Hostomel, la doar câțiva kilometri vest de Kiev. Imagini de pe rețelele sociale arată numeroase elicoptere militare rusești care atacă zona, prinse într-un schimb de focuri, scrie hotnews.ro

Din imaginile postate se poate observa schimbul intens de focuri, dar și cel puțin un elicopter rusesc de atac de tipul Kamov Ka-52 Aligator care a fost doborât.

UPDATE: Londra l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Marea Britanie pentru explicații privind invadarea Ucrainei. Anunțul a fost făcut de ministrul afacerilor externe Lizz Truss, citată de Reuters.

UPDATE: Ministerul Sportului cere federațiilor sportive naționale informații despre sportivii români aflați în Ucraina și Rusia și solicită amânarea oricărei deplasări pe teritoriul ucrainean.

„Ministerul Sportului solicită din partea federațiilor sportive naționale o informare imediată cu privire la numărul și identitatea sportivilor aflați la acest moment în Ucraina și Rusia, în vederea centralizării urgente a acestor informații.
Cu privire la soluțiile care se impun în legătură cu acești sportivi, precum și cu cei aflați în zone de risc, Ministerul Sportului transmite către toate federațiile sportive naționale solicitarea imperativă de a nu deplasa sportivi în Ucraina, respectiv de efectua toate demersurile de întoarcere imediată în siguranță a sportivilor aflați temporar pe teritoriul acestui stat. De asemenea, de a anula participările viitoare la competiții sau cantonamente în această zonă, până la stabilizarea situației și reinstaurarea unui climat de siguranță”, se arată într-un comunicat al ministerului.

UPDATE: Armata rusă a anunţat joi că separatiştii proruşi din estul Ucrainei au înregistrat câştiguri teritoriale în faţa armatei ucrainene.

Potrivit generalului Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, care s-a exprimat la televiziune, rebelii au avansat 3 kilometri în regiunea Doneţk şi 1,5 km în regiunea Lugansk.

Separatiştii „luptă şi angajează inamicul” în estul Ucrainei, a mai spus generalul, potrivit Agerpres.

UPDATE: O explozie a putut fi auzită joi, în jurul prânzului, în capitala Kiev, potrivit unui martor citat de Reuters.

UPDATE: Un băiat a fost ucis în urma bombardării unui bloc din orașul Chuguiv, regiunea Harkov. Informația a fost confirmată de serviciul de intervenție, care a adăugat că incendiul a fost stins, dar sunt mai multe persoane rănite. 15 dintre locatari au fost evacuați, scrie hotnews.ro

UPDATE: Începând cu ora 12.00, Republica Moldova și-a închis spațiul aerian. Anunțul a fost făcut de ministerul afacerilor externe de la Chișinău la scurt timp după ce președintele Maia Sandu anunța instituirea stării de urgență.

UPDATE: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut o conferință în care a declarat că Ucraina a închis relațiile diplomatice cu Rusia. El a spus că armata ucraineană duce lupte grele și că „dușmanul a suferit pierderi serioase”.

”Fiecare cetățean al Ucrainei va decide viitorul poporului nostru, oricine are experiență militară, care se poate apăra, să se prezinte la unitățile de recrutare, inclusiv veteranilor le cerem asta.

Avem răniți printre militari, avem nevoie de sânge, va rugăm să veniți să donați.

Banca națională și sistemul bancar depun eforturi pentru a menține sistemul funcțional.

Suntem cetățenii unei singure țări militare, suntem gata să ne susținem statul, fiți gata să va apărați țară.

Consiliul de securitate a decis a înlăture orice sancțiune contra oricărei persoane care nu avea voie să dețină armă, acum, dacă pot să apere țară, să vină.

Am închis relațiile diplomatice cu Rusia. Ucraina se apără, nu va ceda libertatea. Pentru ucraineni independența este cea mai mare libertate”.

UPDATE: Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că oricine este pregătit şi capabil să ţină o armă în mână se poate alătura forţelor teritoriale de apărare, dat fiind faptul că poliţia anunţat că va distribui arme veteranilor, scrie Agerpres.

„Dragi compatrioţi! Inamicul atacă, dar armata noastră este indestructibilă. Ucraina intră în regim de apărare completă. Toţi cei care sunt pregătiţi şi capabili să ţină o armă în mână se pot alătura chiar acum Forţelor de apărare teritorială şi forţelor armate ucrainene din regiunea dumneavoastră”, a transmis Reznikov, citat de Zerkalo nedeli.

UPDATE:  Premierul italian Mario Draghi s-a alăturat condamnării invaziei Ucrainei de către Rusia

UPDATE: Președintele Iohannis se întâlnește cu președinții Parlamentului, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, pe tema invaziei ruse în Ucraina

UPDATE: Ucraina informează despre cel puţin opt morţi, dintre care şapte soldaţi, şi zeci de răniţi în urma loviturilor aeriene survenite în primele ore ale invaziei ruse pe teritoriul ţării.

În plus, 15 soldaţi au fost răniţi, iar alţi 19 sunt daţi dispăruţi. Podul peste râul Inhuleţ – un afluent al Niprului -a fost distrus, conform agenţiilor de presă citate.

„O femeie şi un copil au fost răniţi în regiunea Konopot, unde o maşină a luat foc. În oraşul Podolsk din regiunea Odesa, sunt şapte morţi, şapte răniţi şi 19 oameni daţi dispăruţi în urma unui bombardament. În oraşul Mariupol, regiunea Doneţk, există un mort şi doi răniţi”, a precizat consilierul ministrului de interne ucrainean Anton Gheraşcenko pe canalul său Telegram.

Între timp, tancurile ruseşti au intrat pe teritoriul Ucrainei, în zona regiunii Lugansk, conform informaţiilor transmise de Serviciul ucrainean pentru frontiera de stat.

Tancurile au fost reperate în apropierea localităţilor Krasna Talovka, Milovo şi Gorodişce.

Trupele ruse au atacat, de asemenea, unităţi ale Brigăzii a 17-a de tancuri din Krivoi Rog, în regiunea Dniepropetrovsk, o unitate militară din Krasnopilia, regiunea Sumî.

UPDATE: Zeci de mașini așteaptă la coadă să intre dinspre Ucraina în Republica Moldova, la punctul de trecere Palanca, scrie Unimedia.

Site-ul din Republica Moldova a publicat și imagini cu cozile de mașini de la punctul de trecere a frontierei Palanca.

UPDATE: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat trupelor sale să le producă pierderi maxime militarilor ruşi care au invadat Ucraina, a transmis pe Facebook comandantul şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zelujni.

„Comandantul suprem al forţelor armate (preşedintele Volodimir Zelenski – n.r.) a dat ordinul ca agresorului să i se producă maximul de pierderi”, a precizat generalul.

El a mai dat asigurări că armata ucraineană „contracarează cu demnitate” atacurile inamice, potrivit AFP citată de Agerpres.

UPDATE: Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a transmis, joi, că președintele SUA Joe Biden nu va trimite trupe americane în Ucraina, care să lupte contra Rusiei.

UPDATE: O rachetă rusească a lovit un aeroport din vestul Ucrainei, la 100 de km de granița cu România

UPDATE: Încă 40 de soldați americani au ajuns joi dimineața în Letonia, anunță armata citată de Reuters. În total încă 260 de soldați americani vor ajunge în țara baltică.

Decizia vine după ce NATO a suplimentat deja efectivele militare din Țările Baltice, Polonia și România, ca urmare a acțiunilor militare ale Rusiei, notează hotnews.ro

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a condamnat „în numele României” atacul armat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. De asemenea, el anunță o reacție puternică a comunității internaționale, cu costuri mari pentru Moscova.

„Agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei reprezintă o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional, în mod special a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, a inviolabilității frontierelor acestui stat, respectiv a principiului nerecurgerii la folosirea forței în relațiile internaționale.

România, alături de întreaga comunitate internațională democratică, condamnă ferm și respinge hotărât un astfel de comportament iresponsabil, care subminează fundamentul relațiilor internaționale și însăși ordinea actuală de drept internațional.

Federația Rusă trebuie să suporte consecințele acestui act profund ilegal. În coordonare deplină cu aliații și partenerii săi din cadrul NATO și UE, România va impune măsuri ferme și substanțiale de răspuns. Ne exprimăm solidaritatea deplină cu Ucraina și cu poporul ucrainean confruntat cu agresiunea Federației Ruse și reafirmăm sprijinul deplin al României pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

Solicit oprirea imediată, integrală și necondiționată a agresiunii militare ruse, retragerea tuturor forțelor ruse din Ucraina și încetarea oricăror presiuni la adresa Ucrainei! Totodată, fac un apel la responsabilitate, la evitarea de pierderi de vieți omenești și afectarea în orice fel a siguranței civililor.

Îi asigur pe toți cetățenii români de pe teritoriul Ucrainei că România, inclusiv prin misiunile sale diplomatice și consulare, este pregătită să ofere asistența consulară necesară.

Niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă! Cetățenii României, ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, beneficiază pe deplin de cele mai ample garanții de securitate din istoria sa”, a transmis președintele.

UPDATE: Forțele Armate Ucrainene susțin că au doborât cinci avioane rusești și un ecliopert militar rusesc în estul Ucrainei, în apropiere de Luhansk.

Uniunea Europeană va trage la răspundere Moscova pentru atacul „nejustificat” asupra Ucrainei, a declarat joi şefa executivului blocului comunitar, Ursula von der Leyen.

„În aceste ore sumbre, gândurile noastre sunt cu Ucraina, cu femeile, bărbaţii şi copiii nevinovaţi care se confruntă cu acest atac neprovocat şi le este frică pentru viaţa lor”, a scris Ursula von der Leyen într-un mesaj postat pe Twitter. „Vom trage Kremlinul la răspundere”, a avertizat şefa Comisiei Europene în acelaşi mesaj.

Liderii UE urmează să se întrunească într-un summit de urgenţă în cursul zilei de joi, la Bruxelles, după ce o primă serie de sancţiuni europene împotriva Rusiei a intrat în vigoare miercuri.

Și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a transmis joi dimineață că România este alături de Ucraina şi că aliaţii vor decide „cele mai potrivite măsuri pentru securitatea şi siguranţa comunităţii euroatlantice”.

„România este alături de Ucraina. Încălcarea gravă a dreptului internaţional de către Rusia va avea un preţ mare. Alături de aliaţii şi partenerii noştri, vom decide cele mai potrivite măsuri pentru securitatea şi siguranţa comunităţii euroatlantice”, a scris Bogdan Aurescu pe reţeaua de socializare.

UPDATE: Belarus atacă Ucraina alături de Rusia

Convoaie militare trec prin punctul de frontieră dintre Belarus și Ucraina dinspre Belarus, anunță CNN.

Atacurile de la frontieră au loc dinspre nord, est și sud, dinspre Rusia, Belarus și Crimeea.

Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au vorbit joi la telefon, potrivit agenției de presă de stat.

 Centrele militare ucrainene de comandă din oraşele Kiev şi Harkov au fost atacate cu rachete, relatează site-ul de ştiri Ukrainska Pravda, care mai scrie că o operațiune de debarcare a trupelor ruse la Marea Neagră și Azov este în desfășurare.

Potrivit sursei citate, la ora locală 5.00 au început atacurile cu rachete asupra instalaţiilor militare în toată Ucraina. La Kiev s-au auzit cel puțin trei explozii. Se aud explozii și la Harkov și Odesa.

De asemenea, explozii au fost și în Berdyansk. Există o bază militară acolo.

Primarul orașului Boryspil, Volodymyr Borisenko, a declarat că exploziile din zona aeroportului Boryspil, care se aud dis-de-dimineață, au fost efectuate de apărarea aeriană ucraineană pe vehicule fără pilot necunoscute. Probabil, acestea sunt UAV-uri rusești, scrie hotnews.ro

Ministerul de Interne ucrainean spune că la nivel național ar fi sute de răniți în urma atacurilor, potrivit CNN.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a avut o primă reacție după atacul Rusiei și le-a transmis cetățenilor ucraineni să își păstreze calmul și să rămână  în case. Acesta a anunțat că va fi impusă starea de război.

Pe de alta parte, Ivan Sokol, directorul departamentului de protecție civilă al Administrației Regionale Harkov i-a sfătuit pe locuitori: luați-vă lucrurile de strictă necesitate și mergeți în cel mai apropiat adăpost, scrie presa locală.

Președintele rus Vladimir Putin a avut un discurs joi dimineață, în jur de ora 5.30 (4.30 ora României), în care a declarat că „toate analizele arata că confruntarea Rusiei cu aceste forțe este de neevitat”.

Putin a amintit că Rusia rămâne una dintre cele mai puternice puteri nucleare de pe planetă, așa că niciun potențial agresor nu ar trebui să aibă îndoieli că va fi învins – un avertisment împotriva unei intervenții externe. „În acest sens, nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli că un direct atac asupra Rusiei va duce la o înfrângere și la consecințe grave pentru agresor”, a spus Putin.

”URSS a făcut eforturi enorme să evite războiul.

Am reușit să distrugem nazismul, dar am pierdut milioane de oameni.

Nu vom mai permite așa ceva.

Cei care ne numesc dușmani au mulți bani și posibilități, și știm asta, și știm posibilitățile noastre de a rezista acestor impertinențe.

Din punct de vedere militar, Rusia modernă, chiar după destrămarea URSS este una dintre cele mai mari puteri militare.

Nu trebuie să uite nimeni că în cazul unui atac direct la adresa noastră, agresorul va fi distrus și doborât.

Acum, cu extinderea NATO în est, situația pentru țara noastă este periculoasă.

Mai mult, NATO vor să se extindă și mai mult. Nu ne mai putem doar uita la ce se întâmplă.

Extinderea infrastructurii spre est și acapararea militară Ucrainei…

Politica SUA este reținerea Rusiei, pentru noi este o întrebare legata de viata și moarte. Este linia roșie despre care am vorbit.

Au trecut linia roșie.

Am luat decizia pentru o operaţiune militară.

(…)

Acțiunile noastre sunt autoapărare de la amenințările la adresa noastră”.

Putin a avut un mesaj și pentru cetățenii Ucrainei, cărora le-a amintit că se pot folosi de dreptul la autodeterminare. Toată răspunderea pentru orice vărsare de sânge va sta pe conștiința regimului ucrainean, a spus el.

A avut un mesaj și pentru militarii ucraineni, pe care i-a îndemnat să lase armele. Le-a spus că părinţii şi bunicii lor nu au luptat „pentru ca voi să puteţi ajuta neonaziştii”. Adevărul și dreptatea sunt de partea Rusiei, a insistat liderul de la Kremlin.

”Trebuie să mă adresez către militarii ucraineni.

Dragi tovarăși,

Părinții voștri nu s-au luptat cu nazismul pentru ca voi acum să ascultați odinile Kievului.

Va cer sa depuneți armele și sa plecați acasă.

Toți cei care vor face asta vor fi lăsați sa plece.

Câteva cuvinte pentru cei care vor fi seduși sa se implice.

Și va duce la asemenea consecințe cu care nu  v-ați mai confruntat.

Sper ca am fost auzit.

Dragi ruși, națiunea se ține pe cultură, experienta și capacitatea de a aduna toate forțele pentru a merge înainte.

Noi știm că adevărată putere este în adevăr, care este de partea noastră.

Sunt convins ca ofițerii ruși își vor îndeplini cu dăruire datoria.

Știu că lumea economică și politică este de partea noastră.

Asta însemnă că obiectivele propuse vor fi atinse.

Cred în susținerea dumneavoastră.

În puterea pe care ne-o dă dragostea pentru patrie”, a declarat Putin, potrivit digi24.ro

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski a anunțat că va convoca Consiliul Național pentur Securitate și Apărare pentru a declara stare de război.

Politica