duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), competenţele urmând a fi preluate de către Parchetele obişnuite, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. Proiectul va fi trimis Parlamentului.

„Prin decizia de astăzi, atât Guvernul, cât şi Ministerul Justiţiei îşi reafirmă determinarea de a desfăşura toate procedurile necesare aflate în competenţa acestora pentru a respecta termenul de 31 martie prevăzut în programul de guvernare pentru desfiinţarea SIIJ”, a mai spus Cărbunaru, citat de Agerpres.

Proiectul păstrează forma propusă și dezbătută de ministerul justiției, astfel că infracțiunile comise de magistrați vor fi investigate de procurori anume desemnați de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la propunerea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de patru ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Vineri, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat pozitiv proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale, propus de Ministerul Justiție. Avizul a fost aprobat cu 11 la 8 voturi, au precizat sursele citate.

Actuala majoritate PSD-PNL-UDMR a căzut de acord să desființeze Secția specială, însă dosarele de corupție ale magistraților să nu se întoarcă la DNA, ci să fie anchetate de procurori ai Parchetului general și ai Parchetelor Curților de apel.

Pe 24 ianuarie 2022, USR a anunțat că solicitarea sa a fost adoptată, în Comisia de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), iar Comisia de la Veneţia va fi sesizată pentru a emite un punct de vedere cu privire la independenţa magistraţilor din România după excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ şi publicarea noului proiect de desfiinţare a SIIJ.

Comisia de la Veneția ar putea emite un punct de vedere pe 18 martie 2022, potrivit unor surse oficiale.

Politica