vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Rafila: Renunțarea la restricții se va decide în funcție de numărul spitalizărilor și al pacienților internați la ATI

Decizia de renunțare la restricții va fi luată în funcție de doi indicatori importanți, numărul spitalizărilor din cauza COVID-19 și numărul pacienților internați la terapie intensivă, a anunțat luni, ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

”Ne pregătim de ridicarea restricțiilor, dar cu precauție (…) Cifrele ne arată că am intrat pe un trend descendent. Acest trend descendent al numărului de cazuri semnalate trebuie să se cupleze cu alţi doi indicatori ca să putem să discutăm într-adevăr de ridicarea restricţiilor şi chiar despre o eventuală renunţare la starea de alertă la un anumit moment. În primul rând, este vorba despre scăderea numărului de persoane care sunt internate, dar mai ales despre scăderea numărului de pacienţi internaţi în secţiile de terapie intensivă”, a declarat Alexandru Rafila, luni.

Ministrul Sănătății a mai spus că sunt câteva state din UE care au ridicat mare parte din restricții, dar în țările acelea sunt puțini pacienți la Terapie Intensivă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cu privire la tulpina Omicron, ministrul Alexandru Rafila a declarat că este dominantă la peste 90% din totalul secvențierilor.  Doar 1 din 8 pacienți din ATI are infecție cu tulpina Delta, scrie Ageres.

”Am făcut un proiect care a însumat peste 350 de probe recoltate de la pacienţi din secţii de terapie intensivă din toată ţara. Ele au fost aduse şi secvenţiate la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş. Rezultatul preliminar, pentru că încercăm să avem şi nişte rezultate mai amănunţite, apropo de profilul genetic al tulpinilor izolate în funcţie de localizare, arată că 87,5% au fost tulpini Omicron şi 12,5% tulpini Delta. Personal, mă aşteptam la o proporţie mai mare de tulpini Delta, dar doar 1 din 8 pacienţi internaţi la terapie intensivă are infecţie cu tulpina Delta, ceea ce este superpozabilă şi cu proporţia secvenţierilor realizate la nivel naţional între cele două tulpini Delta şi Omicron. Rata de reproducere a scăzut rapid şi ieri era la 0,89”, a arătat ministrul, la o conferinţă de presă.

Ministrul  Sănătății a mai spus că se așteaptă ca marți să se înregistreze în jur de 25.000 de cazuri, dar în cursul săptămânii vor scădea,  probabil, sub 20.000 de cazuri

„Media numărului de cazuri din ultimele 7 zile este în scădere accentuată. Aceste lucru s-a corelat şi cu scăderea pozitivităţii în cazul testării. Am avut o medie în jur de 30%”, a explicat ministrul.

Politica