luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță: „Craiova trebuie să aibă bani europeni pentru mașini electrice și mediu curat”

Europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță (Renew Europe) s-a aflat joi, 10 februarie, într-o vizită de lucru la Craiova. Programul a debutat cu o întâlnire la Uzina Ford, concentrată pe eforturile companiei în domeniul tranziției ecologice și s-a încheiat cu o conferință de presă pe tema crizei climatice și a tranziției verzi.

În calitate de vicepreședinte al Delegației pentru Relațiile cu SUA și de membru deplin în Comisia pentru Mediu, eurodeputatul Nicu Ștefănuță a discutat cu președintele Ford România, doamna Josephine Payne despre provocările companiei în ceea ce privește tranziția către mașinile electrice: Sunt deosebit de încântat să constat că industria este mult mai promptă și mai bine pregătită decât politicienii în a susține tranziția către energia verde. Ford Craiova a înțeles urgența schimbărilor climatice și e în plin proces de tranziție spre mașini electrice. În calitate de europarlamentar preocupat de criza climatică, voi lucra împreună cu industria și cu autoritățile naționale pentru a mă asigura că infrastructura României este pregătită pentru această tranziție, menționează Nicu Ștefănuță.

La Uzina Ford Craiova se fabrică un motor la fiecare 47 secunde și un automobil la fiecare 67 secunde. În intervalul 2009-2021, Uzina Ford a produs peste un million de automobile, în valoare de aproximativ 18 miliarde euro. Puma ST Line a fost cel mai bine vândut model la nivel european, iar anul trecut uzina a produs din acest model automobilul cu numărul 1 milion.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“În România, tranziția către automobile electrice este condiționată, deocamdată, de situația stațiilor electrice de încărcare, încă în număr nesatisfăcător – 0,5 stații/100 km, pe când media în Olanda este de 46 stații/100km.”, declară Nicu Ștefănuță. Soluția pentru ameliorarea acestei situații, a mai spus europarlamentarul, este realizarea lor cu bani europeni.

În cadrul conferinței de presă, Nicu Ștefănuță a pus în discuție nevoia aderării României la spațiul Schengen, un deziderat important pentru care se luptă la Bruxelles.“Fără intrarea României în Spațiul Schengen, economia noastră este blocată. Cu fiecare zi în care camioanele românești cu marfă pierd timp în vamă, România pierde bani mulți. Toate criteriile tehnice sunt, acum, îndeplinite de către țara noastră, însă rămâne blocajul politic. În calitate de Raportor General al Bugetului UE pentru anul 2023, intenționez să pregătesc instituțiile europene pentru lărgirea Spațiului Schengen, adaugă europarlamentarul USR.

La conferința de presă au participat și Cezar Drăgoescu, consilier local și Președintele Biroului Județean USR Dolj, alături de Iulia Dudu, membru în Biroul Județean. Ambii au discutat despre principalele probleme de mediu cu care se confruntă municipiul Craiova – lipsa stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice, arderile ilegale de deșeuri – dar și despre proiectele de mediu desfășurate de USR Craiova, împreună cu societatea civilă – plantare de puieți sau acțiuni de ecologizare pe malul Jiului.

Nicu Ștefănuță este europarlamentar USR. Este vicepreședinte al Delegației pentru Relațiile cu Statele Unite și membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European și membru supleant în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

Politica