vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sergio Mattarella a fost reales președinte al Italiei 

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, în vârstă de 80 de ani, al cărui mandat urma să se încheie săptămâna viitoare, la 3 februarie, a fost reales sâmbătă pentru un al doilea mandat de şapte ani.

În Italia, președintele este ales de parlament și deși Constituția nu limitează numărul de mandate prezidențiale, este doar pentru a doua oară în istoria țării când șeful statului este reales. În tradiția politică italiană, există cutuma ca președinții să rămână în funcție doar un mandat. Până în 2013, când Giorgio Napolitano a acceptat să rămână în funcție încă o perioadă pentru a încheia blocajul de atunci din Parlament, niciun alt președinte nu a mai candidat pentru un al doilea mandat. Napolitano a spus atunci, însă, că nu va rămâne în funcție pe durata întregului mandat. A demisionat, ulterior, în 2015. 

Și acum, ca și în 2013, realegerea lui Sergio Mattarella a permis ieșirea dintr-un blocaj politic  într-o perioadă critică pentru relansarea economică post-COVID-19. Deși președintele în exercițiu a exclus posibilitatea de a mai candida pentru un al doilea mandat, partidele din coaliția de guvernământ din Italia i-au cerut, sâmbătă, să rămână în fruntea statului italian, pentru că parlamentul a eșuat în mod repetat să găsească un candidat de compromis.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Preşedintele Republicii Italiene, ales pentru şapte ani, nu are decât un rol onorific, dar poate avea o influenţă decisivă asupra desemnării premierului şi poate dizolva parlamentul. De asemenea, el prezidează Consiliul Superior al Magistraturii, numeşte o treime dintre membrii Curţii Constituţionale şi dispune de dreptul de graţiere, scrie digi24.ro

Cu o carieră de peste patru decenii, Sergio Mattarella a intrat în politică după uciderea fratelui său de către mafia siciliană. A ocupat patru posturi de ministru și a fost judecător la Curtea Supremă, înainte de a fi ales președintele țării în 2015. 

Republica Italiană a avut până acum 12 preşedinţi.

Politica