sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Proteste violente în Kazahstan, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat

Creşterea preţurilor la carburanţi provoacă haos în Kazahstan. Preşedintele a decretat două săptămâni de stare de urgenţă şi a demis guvernul după ce mii de oameni au manifestant violent pe străzi. 

Potrivit relatărilor unor jurnaliști independenți, orașul Almatî, capitala economică a Kazahstanului este „aproape” sub controlul total al protestatarilor. Aceștia transmit că în oraș s-a instalat haosul.

Protestatarii au vandalizat mai multe maşini ale poliţiei şi au aruncat obiecte în forţele de ordine. Oamenii legii au tras cu grenade asurzitoare şi a utilizat gaze lacrimogene împotriva mulţimii de câteva mii de persoane, fără a reuşi să împiedice pătrunderea unor protestatari în clădirea principală a administraţiei din Almatî, scrie Agerpres. Mai mulţi protestatari şi-au însuşit bastoane şi scuturi ale poliţiei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Peste 500 de răniți, dintre care 130 de femei, în urma protestelor din Almatî. De asemenea, 120 de mașini au fost distruse, dintre care 33 de ambulanțe și mașini ale pompierilor.

 Internetul a fost oprit în Kazahstan. De asemenea, cetățenii nu mai pot retrage bani de la ATM-uri.

Protestele au început duminică, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî.

Tensiunile au luat amploare după anul Nou, când guvernul a anunţat că nu va mai platfona preţul la GPL. Anul trecut mulţi oameni au ales să îşi modifice maşinile pentru a funcţiona pe GPL, combustibil mai ieftin decât benzina. 

Politica