marți, mai 7, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Echipamente medicale de înaltă performanță pentru secția de terapie intensivă neonatală a Spitalului Filantropia

Dotarea secției de terapie intensivă neonatală a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova cu echipamente medicale de înaltă performanță are șanse să fie începută în data de 2 ianuarie 2022. Consilierii Locali din Bănie pot vota proiectul în ședința de joi.

Bugetul total al proiectului se ridică la suma de 1.073.399 lei, dintre care finanțarea nerambursabilă reprezentând 80,90% din valoarea totală a  proiectului, în sumă de 868.418 lei, iar cota de cofinanţare ar reprezenta 19,10%, adică 204.981 lei.
În acest moment, la Spitalul Filantropia ar fi necesare 3 Ventilatoare neonatale, 1 Ventilator neonatal HFO, 6 Resuscitatoare cu piesa în T stand alone, cu mixer încorporat și debitmetru și 3 Aparate de ventilație non-invazivă tip CNO.

„Obiectivul general al proiectului îl constituie creșterea accesibilității și calității serviciilor medicale la nivelul Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova pentru nou-născuți din județul Dolj cât și din toată regiunea S-V Oltenia, oferind cele mai bune servicii de îngrijire la cele mai înalte standarde. Obiectivul Specific al proiectului este reprezentat de îmbunătățirea calității actului medical prin îmbunătățirea infrastructurii sanitare în cadrul secției de ATI Neonatologie a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova, care să conduce la Creșterea ratei de tratare a nou-născuților de la 11% în prezent, la peste 20%, reducerea ratei de refuz a cazurilor grave cu sindrom de detresă respiratorie cu 30% și reducerea ratei mortalității în rândul nou-născuților cu detresă respiratorie cu 10%”, se menționează în proiectul pe care consilierii locali îl vor putea vota.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În componenţa Maternităţii Spitalului Filantropia, Clinica de Neonatologie are 50 de paturi, iar 30 sunt destinate nou-născuților eutrofic, 15 nou-născuților prematuri și un Compartiment de Terapie Intensivă Neonatală cu 5 paturi. În ultimii 5 ani, 1.571 de nou-născuți au fost îngrijiți în Terapie Intensivă Neonatală, iar 539 dintre aceștia au fost prematuri și dismaturi, având nevoie de îngrijiri complexe.
România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană (UE), cu 6 decese la 1.000 de nașteri vii, aproape dublu față de rata mortalității infantile în UE, care este de 3,4 decese la 1.000 de nașteri vii. 1.145 copii sub un an au murit doar în anul 2019 în România, iar 57% dintre bebelușii care nu supraviețuiesc sunt din mediul rural. Doar în 14 orașe din țară, acolo unde există secții de nivel III, dotate cu aparatura necesară terapiei intensive, nou-născuții cu probleme majore pot primi îngrijire adecvată.

foto: spitalulfilantropia.ro

Politica