luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

TVA redus pentru lemnul de foc destinat populației

Cota redusă de 5% a TVA va fi aplicată, începând cu 1 decembrie, și pentru lemnul de foc destinat încălzirii populației, dar și pentru cel livrat în același scop persoanelor juridice sau altor entități, inclusiv școli sau spitale, a stabilit Parlamentul, prin adoptarea, în Camera Deputaților, a două proiecte legislative.

Deputații au votat un prim proiect inițiat de PSD, care fusese adoptat de Senat în urmă cu o lună și care prevedea aplicarea cotei reduse de 5% a TVA pentru ”livrările de lemn folosit ca lemn pentru foc pentru populaţie”, scrie profit.ro. În forma adoptată de Senat, proiectul stabilea că măsura se va aplica de la 1 noiembrie 2021. La Camera Deputaților, PSD și PNL s-au înțeles – având în vedere că liberalii inițiaseră și ei un astfel de proiect încă din 2017, când a fost respins de Senat – și au stabilit să adopte proiectele ambelor partide, dar unul cu cotă redusă a TVA pentru lemnul de foc livrat populației, iar celălalt proiect cu cotă redusă a TVA pentru lemnul de foc livrat persoanelor juridice.

Astfel, aplicarea cotei de 5% a TVA se face pentru ”livrările de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 și 4401 12 00, realizate către persoane juridice sau alte entități indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv școli, spitale, dispensare medicale și unități de asistență socială”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Pe de o parte, în forma inițială, cota de 5% ar putea fi aplicată doar de către comerciantul care vinde spre o persoană fizică presupusă consumator final, care și folosește efectiv lemnul pentru foc, dar fără să poată exista un control asupra acestui lucru și nici asupra modului de utilizare efectivă a lemnului de către aceasta. Pe de altă parte, pe lângă faptul că forma propusă asigură o aplicare firească și simplă a cotei reduse pe tot lanțul, eliminând și tentația de fraudă la capătul lanțului când s-ar trece de la cota de 19% la cea de 5%, apreciem că este la fel de important ca și o școală, grădiniță, primărie sau agent economic să beneficieze de cota redusă. De altfel, specific TVA este ca aceeași cotă de TVA (standard sau redusă) să fie aplicabilă produsului pe tot lanțul și nu să fie condiționată de utilizator sau utilizarea finală, ca și în cazul accizelor”, este argumentul adus aplicării cotei reduse și pentru persoanele juridice.

Proiectul inițiat de PNL și adoptat, de asemenea, prin vot final prevede aplicarea cotei de 5% a TVA pentru ”livrarea de lemn de foc către persoanele fizice, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 și 4401 12 00”. Ambele proiecte prevăd aplicarea cotei reduse a TVA începând cu 1 decembrie 2021, dar pentru a intra în vigoare mai trebuie promulgate de șeful statului.

Conform PNRR, statul român și-a asumat ca țintă, până în trimestrul al IV-lea din 2023, intrarea în vigoare a unui cadru legislativ cu măsuri de decarbonare a sectorului de încălzire și răcire.

Politica