joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Permisul sanitar, motivul protestelor din Franța

Proteste de amploare au avut loc astăzi în Franța, pentru al patrulea weekend consecutiv, față de politicile sanitare adoptate de autorități. Oamenii contestă introducerea permisului sanitar și vaccinării obligatorii a cadrelor medicale, validate joi de Consiliul Constituțional. Sunt anunțate proteste în 150 de orașe din întreaga Franță, potrivit canalului de știri BFM TV, scrie libertatea.ro.

La Paris, Lyon și Toulouse au izbucnit incidente violente între protestatari și forțele de ordine. În Capitala franceză, tensiunile au apărut după ce un manifestant a aruncat cu o doză de băutură către un jandarm, potrivit unui reporter Le Figaro. La Lyon și Toulouse, forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene. Manifestațiile au loc la o zi după ce președintele Emmanuel Macron le-a cerut din nou francezilor să se vaccineze în număr cât mai mare.

Până acum, 44 de milioane de cetățeni, adică 65,9% din populație, au primit cel puțin o doză de vaccin anti-COVID. „Macron, nu vrem permisul tău de sănătate”, au strigat încă de joi seară câteva sute de manifestanți care au ieșit în stradă la Paris, la scurt timp după ce Consiliul Constituțional a validat legea prin care se instituie permisul de sănătate și vaccinarea obligatorie a personalului sanitar.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În urmă cu o săptămână, pe 31 iulie, peste 200.000 de fracezi au participat la proteste. Asta după ce în săptămâna anterioară ieșiseră în stradă peste 160.000 de persoane. Autoritățile se așteaptă ca în acest sfârșit de săptămână protestele să aibă aceeași amploare, notează sursa citată.

De altfel, încă de la orele prânzului, oamenii au început să iasă în stradă, în ciuda ploii din unele orașe. Patru manifestații au fost anunțate în prefectura din Paris pentru ziua de sâmbătă. Prima a fost stabilită la 11:00, ora locală, la Pont-de-Neuilly. Cel puțin 5.000 de manifestanți sunt așteptați la Nisa, pe Coasta de Azur, unde protestul a fost programat la ora 14:00. Două proteste au fost anunțate și la Lyon, unde, deși plouă, în jurul orei locale 14:00 se adunaseră deja aproximativ 1.000 de oameni. Un marș a fost organizat și la Nantes.

Legea care prevede folosirea permisului sanitar pentru accesul în anumite locuri publice, precum și vaccinarea obligatorie a cadrelor medicale a fost publicată vineri în Jurnalul Oficial. Astfel, de luni, francezii vor trebui să prezinte documentul care atestă vaccinarea, efectuarea unui test negativ anti-COVID sau trecerea prin boală atunci când merg la restaurant, la cafenea, la teatru sau când fac călătorii mai lungi cu trenul, autocarul sau avionul.

Printre francezii care ies în stradă deja de o lună se numără și persoane vaccinate care sunt de părere că impunerea permisului de sănătate constituie „o obligație mascată la vaccinare” prin care se instaurează un control asupra societății.

Politica