duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Plămânii celor vaccinați nu sunt afectați în cazul infectării cu COVID-19

Persoanele vaccinate împotriva coronavirusului care fac ulterior boala nu au plămânii afectați, așa cum se întâmplă în situația celor neimunizați, sugerează un studiu realizat în India, informează Reuters, citată de HotNews.ro.

Doctorii din India au studiat 205 adulți cu Covid-19, peste jumătate dintre aceștia având sub 50 de ani. Printre persoanele urmărite, 14% erau vaccinate complet, 15% erau vaccinate parțial, iar restul nevaccinate. Cercetătorii au dat câte o notă fiecăruia dintre cei cinci lobi ai fiecărui plămân, de la 0 (niciun efect al coronavirusului asupra lobului) până la 5 (peste 75% din lob afectat), după ce plămânii au fost studiați cu tomografii computerizate.

Astfel, „nota” medie de afectare a plămânului a fost 0 la cei complet vaccinați, 4 la pacienții parțial vaccinați și 11 în grupul nevaccinaților, din scorul total maxim posibil de 25.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Coautor al studiului, doctorul Jaimin Trivedi de la Universitatea Louisville din Kentucky, a spus că rezultatele subliniază „faptul că vaccinarea reduce severitatea bolii Covid-19, chiar dacă nu previne infecția la unii pacienți”. Studiul din India a fost postat pe platforma medRxiv, înainte de evaluarea experților independenți.


Politica