sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltenia sub alertă de caniculă până vineri

Începând de miercuri, sud-vestul țării se confruntă cu un nou val de caniculă. Înafară de județul Vâlcea, unde temperaturile vor fi puțin mai scăzute, toate celelalte județe din Oltenia se vor afla sub cod galben de caniculă. Avertizarea de disconfort termic emisă de meteorologi va fi valabilă până vineri 9 iulie, inclusiv. De altfel, meteorologii au avertizat că temperaturile vor fi mai ridicate faţă de cele specifice acestei perioade pe tot parcusul săptămânii.

„Valul de căldură se va intensifica în regiunile vestice și sud-vestice, unde va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 și 23 de grade.”, menţionează Administrația Națională de Meteorologie. În acest context meteorologii vin cu sfaturi importante pentru protecţia împotriva caniculei.

Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice). Evitarea zonelor aglomerate, expunerea la soare, dar şi efortul fizic intens între orele 11.00 și 18.00. Purtarea hainelor lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării dar și ochelari de soare. Consumul de 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici). Evitarea băuturilor care conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare. Consumul de alcool, inclusiv berea, se recomandă în cantităţi moderate, la fel şi alimentele care conţin grăsimi. Supravegherea copiilor şi menţinerea legăturii cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), este o altă recomandare făcută de meteorologi, care adaugă şi că pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă, se vor reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica