duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Comori medievale, ascunse în ținuturile Doljului

Ce i-a speriat pe localnicii din zona comunei Pielești, s-a dovedit a fi o adevărată comoară istorică. Pământurile doljene păstrează comori de mii de ani, descoperite odată cu lucrările Tronsonului 1 al Drumului Expres Craiova-Pitești.

Schelete umane, resturi de arme sau podoabe medievale au fost găsite de arheologi în situl dintre satele Gârlești și Pielești. Locuitorii din zonă au rămas mască atunci când au văzut mai multe gropi în care se aflau oseminte de copii și adulți în locul unde muncitorii lucrează pentru finalizarea primului tronson al drumului.

Așa cum arheologii precizau, încă de duminică, pentru „Jurnalul Olteniei”, situl descoperit cuprinde schelete umane, podoabe sau alte bunuri aparținând mai multor perioade îndepărtate, printre care epoca medievală sau epoca romană.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am mers la fața locului să ne convingem și să culegem mai multe informații. Am stat de vorbă cu Gabriel Bălan, arheolog al Muzeului Naţional Alba Iulia, responsabil de acest sit, care a povestit că descoperirea făcută nu trebuie nicidecum trecută cu vederea.

„Sunt oseminte din mai multe perioade, epoca eneolitică, epoca neolitică, epoca romană, epoca medievală timpurie şi epoca medievală târzie și două necropole. Este vorba despre o necropolă de epocă medievală târzie și una din epoca romană.

Sunt niște proceduri care au loc privind patrimoniul cultural național. Mai întâi se efectuează un diagnostic arheologic, iar în baza acestui diagnostic a fost identificat situl pe care îl săpăm noi acum. Antreprenorul știa, cunoaște procedura și a luat în calcul varianta că aici, la Gârlești, o să se sape un sit arheologic. Suntem luați în calcul pentru acest lucru.

Într-adevăr, poate o să lucrăm mai mult decât se estimase inițial, dar vom face în așa fel încât lucrurile să se deruleze paralel cu lucrările drumului expres”, a spus arheologul.

Pentru a putea data perioada din care provin osemintele respective, acestea sunt scoase și supuse mai multor proceduri arheologice. Lucrările, efectuate de cei aproximativ 40 de muncitori angajați pentru inspecția sitului au loc sub supravegherea strictă a arheologului Gabriel Bălan.

„Procedeele pe care le avem sunt relative simple. Noi facem o decopertare, identificăm complexele arheologice, iar din momentul în care sunt ele identificate, se începe documentarea lor prin fotografiere, prin desen arheologic sau ridicare topografică, ulterior ajungând în situația în care suntem acum, când se sapă manual fiecare complex în parte. În baza materialelor pe care le identificăm în aceste complexe, noi le datăm în funcție de ceea ce s-a mai publicat și scris în ultimele trei sute de ani”, a mai povestit Gabriel Bălan.

Existența sitului, cunoscută de constructorul Tirrena Scavi

Potrivit arheologului, constructorul Tronsonului I al Drumului Expres Craiova-Pitești ar fi știut încă de anul trecut de mormintele cu pricina. Cu toate acestea, lucrările nu ar fi fost întârziate de efectuarea procedurilor arheologice, ce vor mai dura circa trei luni.

În ceea ce privește suprafața sitului, aceasta depășește cinci hectare.

„Noi evaluăm că vom mai lucra aproximativ trei luni. Lucrările au început pe 6 aprilie și probabil mai durează vreo trei luni. Dar, așa cum am mai zis, nu am blocat cu absolut nimic, nu am intervenit blocând drumul în lucru. Firma Tirrena Scavi cunoștea de anul trecut ceea ce se întâmplă aici. Lucrurile se desfășoară în colaborare cu beneficiarul, în așa fel încât ei să poată să-și facă lucrările și noi să ne putem efectua procedeele de arheologie.

Situl constă în mai multe așezări din epoci diferite. Suprafața pe care au delimitat-o colegii noștri în anul 2020 este de peste cinci hectare”, a adăugat Gabriel Bălan.

Toate osemintele și obiectele vor fi trimise inițial către Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și apoi vor fi predate Muzeului Olteniei din Craiova, în baza unui protocol de colaborare.

De asemenea, în sit au mai fost găsite urme de locuințe, cuptoare sau morminte de incineraţie de sute și mii de ani.

Descoperirile arheologice au ajuns în atenția publică după ce, duminică, au apărut în mediul online mai multe poze și videoclipuri, postate de un fost consilier județean și om al presei craiovene. Acesta ar fi fost contactat de o localnică, uimită de scheletele de copii, găsite fix pe șantierul drumului expres care va lega municipiul Craiova de Pitești.

„Dis de dimineață am auzit o poveste de la o localnică din Pielești și care mi s-a părut destul de interesantă.

Povestea suna așa:

<<Ați auzit că s-au oprit lucrările la drumul spre Pitești? Cică au găsit un corp de copil perfect mumificat și lângă care erau foarte multe monezi de argint?>>

Toată dimineața m-am gândit la cele auzite și nu am avut pace până nu m-am dus acolo. Nu văzusem pe nicăieri o știre despre acest lucru și am alergat spre locul indicat. Ajuns acolo am rămas surprins să văd mult mai multe gropi cu schelete umane acoperite cu folii de plastic. Vântul lăsase descoperite câteva dintre ele. Suprafața cu gropi e foarte mare.

Nu am reușit să aflu amănunte pentru ca acolo nu era nimeni.

Sper ca presa sa facă <<săpăturile>> necesare elucidării misterului. Cu plăcere!”, a scris Dan Păloiu, duminică, pe Facebook.

Politica