duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

1 iunie, posibilă dată pentru începerea vaccinării anti Covid a copiilor

Canada e prima ţară din lume care va imuniza şi minorii, iar în săptămânile următoare se aşteaptă o decizie şi la nivel european privind vaccinarea copiilor. Specialiștii cred că vaccinarea copiilor ar putea începe la 1 iunie.

”Am putea să vorbim chiar și mai devreme, pentru că în acest moment suntem abia la începutul lunii mai. 1 iunie? Ar fi un cadou foarte frumos pentru copii”, spune Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie, Societatea Națională a Medicilor de Familie.

După ce serul va avea aprobarea Agenției Europene a Medicamentului, va putea fi folosit în România pentru copii. Categoria de vârstă vizată este cea între 12 şi 15 ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Momentan, doar persoanele de peste 16 ani pot fi vaccinate, scrie Agerpres.

”Vaccinul este suficient studiat, s-au făcut studii multe pe diferite grupe de vârstă. Mai mult decât să vă spun că eu am copii care sunt vaccinați, ce aș putea să spun?”, a spus Diana Ionescu, director medical Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”.

Vaccinările se vor face doar cu acordul părintelui sau al tutorelui legal, potrivit președintelui Comitetului Naţional de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță: ”Singura mențiune este legată de prezentarea minorului împreună cu un adult care îl reprezintă din punct de vedere legal, părinți, bunici ș.a.m.d”.

Specialiștii se așteaptă ca decizia vaccinării copiilor să fie primită cu reticență de părinți.

”Părinții trebuie să fie liniștiți pentru că acest vaccin are un profil de siguranță foarte bun dar mai ales un profil de eficacitate și mai ales la această grupă de vârstă”, pune Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie, Societatea Națională a Medicilor de Familie.

Copiii, spun medicii, rămân în continuare vectori de transmitere. Unii au făcut chiar forme severe.

 ”Am avut perioade în acele vestite valuri, doi, trei, în care secția era plină, dar am avut și mai mulți copii cu complicație post Covid-19, maladia care este deja cunoscută și care se numește PIMS. Sindrom inflamator multisistemic pediatric. Categoric că nu trebuie să ne sperie, dar niciodată să nu spui niciodată. Când este vorba de copilul tău totul devine apocaliptic”, a declarat Diana Ionescu, director medical Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”.

Pfizer BioNTech nu este singura companie care vrea autorizarea serului pentru copii.

Moderna și Johnson & Johnson testează vaccinurile pentru categoria de vârstă 12 – 18 ani.

Politica