vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Din dragoste pentru „Extrem”!

După ce doi ani la rând a fost învins de Andi Vișoiu, cel mai bun pilot de off road din România, în cele mai spectaculoase etape din Clasa Extrem, Claudiu Peștean a devenit, anul trecut, pentru prima dată, campion național. În familia sa, nu doar el este pasionat de mașini ci și soția, Alexandra. Cei doi au făcut echipă în competiții.
Din dragoste pentru mașini, ajungi la cursele de off-road! Este și cazul pilotului Claudiu Peștean, campion național în 2020 la Clasa Extrem, cea mai spectaculoasă a acestui sport.
„Mașinile le iubesc de mic copil, la off-road am ajuns din întâmplare și din necesitate oarecum. Aveam nevoie de o mașină 4×4. Mi-am luat prima mașină un Mitsubishi Pajero, mi-am cumpărat cauciucuri, suspensii, i-am pus un troliu și am făcut-o mașină de off-road performantă” – Claudiu Peștean, campion național off road, Clasa Extrem.
Claudiu merge la etapele de off-road din 2012, unde participă doar la Clasa Extrem.

„Off-road Extrem pentru că asta mi s-a părut mai interesant. Mie îmi plac lucrurile duse la extrem. Am mers prima dată la off-road extrem cu o mașină care nu era de off-road extrem” – Claudiu Peștean, campion național off-road, Clasa Extrem.
După opt ani de competiții, în 2020 a venit și cea mai mare satisfacție pe plan sportiv! Claudiu și copilotul său, Valentin Capotă, au devenit campioni naționali, asta după ce în ultimii ani au fost învinși de cea mai bună echipă din competiție, Andi Vișoiu și Costin Fântână.
„După atâta timp să ajung campion e o satisfacție enormă, după ce doi ani la rând am luat bătaie de la Andi. Este cel mai frumos moment al meu de când m-am apucat de acest sport”- Claudiu Peștean, campion național off-road, Clasa Extrem.

A făcut echipă în competiții și cu soția

Policlinica Buna Vestire Craiova

Claudiu nu este singurul din familie care iubește mașinile. Și soția sa are aceeași pasiune. Cei doi sunt împreună de 18 ani și au făcut echipă și în cursele de off road.
„Am participat împreună la câteva cupe și chiar am avut succes, am și câștigat” – Claudiu Peștean, campion național off road, Clasa Extrem.
Sportivul recunoaște că în timpul unei curse preferă să nu își vadă „jumătatea” în dreapta lui.
„Parcă am prea mare responsabilitate, dacă e cu mine. Mă simt mai în siguranță cu un bărbat la fel de curajos ca mine. Alexandra pot să spun că a fost cel mai drag copilot al meu, nu cel mai bun”- Claudiu Peștean, campion național off-road, Clasa Extrem.
La Cluj-Napoca, acolo unde locuiesc, cei doi au și un club de off-road pe care îl administrează.

„Din opt mașini faci una bună pentru competiție”

Pentru a participa în cursele de off road la Clasa Extrem, ai nevoie de o mașină construită de la zero.„Ca să construiești o mașină pentru o etapă îți trebuie componentele de la alte mașini. Cam tot ce e bun la o mașină, plus alte îmbunătățiri. Practic, din șapte, opt mașini, faci una bună pentru competiție”- Claudiu Peștean, campion național off-road, Clasa Extrem.
Claudiu spune că muncește foarte mult între etape și în pauza competițională, pentru ca mașina lui să facă față concursurilor.
„Este de lucru chiar foarte mult. Să ai o mașină care să reziste unui concurs, trebuie revizuită complet și cu foarte multă responsabilitate. Milă de mașină nu prea ți se face, ți se face mai milă de bugetul tău și de timpul alocat reparației” – Claudiu Peștean, campion național off road, Clasa Extrem.

Un sport cu 6 clase

Off road-ul este o ramură sportivă a Federației Române de Automobilism Sportiv care cuprinde 6 clase: A (cu mașini ale căror motoare au capacitatea de 2.000 CC), Standard B (mașini ale căror motoare au peste 2.000 CC), Challenge (cu mașini standard cu multe modificări, care cuprind printre altele roți mai mari și modificări ale caroseriei), Open (mașini cu șasiu tubular), Open CSV și Extrem, din care fac parte mașinile care nu au limite la modificări.
Off-road-ul are un Campionat Național de Trophy și evenimente restricționate (cupe off road).

Politica