Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Măsuri stricte în privința sacrificării mieilor

Publicat

pe

Pentru că se apropie sărbătorile Pascale, autoritățile au de gând să intensifice controalele pentru a asigura comerțul cu alimente sigure pentru evitarea diverselor toxiinfecții alimentare care pot apărea în perioada sărbătorilor.

Astfel, funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 30 martie – 3 aprilie 2021, înainte de Paștele catolic, respectiv, în perioada 21 aprilie-1 mai 2021, înainte de Paștele ortodox, activitățile fiind permise în intervalul orar  07:00 – 17:00.

Loturile de carne de miel vor fi livrate din abatoare însoţite de certificat sanitar-veterinar. Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea examenului ante şi post mortem, neputând fi livrată în vederea comercializării către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar. Marcarea carcaselor de miei se realizează cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman. Marcarea cărnii de miel, rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se realizează cu o marcă de sănătate specială de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) județeană, iar depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii şi stării de igienă corespunzătoare, după cum precizează un comunicat publicat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Fiecare DSVSA judeţeană a stabilit un program de lucru pentru perioada 22 martie – 1 mai 2021 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe), în baza căruia medicii veterinari/ inspectorii de specialitate vor efectua controale şi verificări asupra modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, după cum mai precizează comunicatul.

Continue Reading

© 2021. Toate drepturile rezervate.