sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Muncitorii străini din România au dreptul să se vaccineze

Cetățenii străini rezidenți în România au acces la vaccin încă de la mijlocul lunii ianuarie. Atunci, Guvernul a completat prin HG strategia de vaccinare, astfel încât să se aplice și „cetățenilor Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene, precum și străinilor cu ședere legală pe teritoriul României”.

Practic, acest act normativ acordă dreptul muncitorilor străini, care au permis de ședere temporară ori permanentă, să acceseze campania de vaccinare. În etapa a II-a au putut să o facă, prin intermediul angajatorului, cei care lucrează în domenii esențiale, scrie libertatea.ro

În etapa a III-a, fiecare străin se poate înscrie de unul singur la vaccinare. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

La scurt timp după promulgarea actului normativ care a permis accesul cetățenilor străini rezidenți la campania de vaccinare, secretarul de stat Andrei Baciu explica pentru Europa Liberă că aceștia se vor putea programa doar prin intermediul numărului special pus la dispoziție de CNCAV.

„Cetățenii străini cu rezidența în România se pot vaccina, dacă îndeplinesc condițiile pentru etapa a 2-a, programându-se prin call center la 021.414.44.25, iar apoi la centrul de vaccinare cu dovada rezidenței”, puncta Baciu, care îndeplinește și rolul de vicepreședinte al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Acesta le recomanda cetățenilor străini rezidenți să apeleze la call-center, tocmai pentru că nu au cărți de identitate, ci permise de ședere. CNP-urile înscrise pe aceste acte încep cu cifrele 7 ori 8, iar, în acel moment nu erau recunoscute de către platforma online dezvoltată de către STS.

Pe de altă parte, nimeni nu i-a anunțat pe cetățenii străini rezidenți că se pot înscrie cu CNP-ul de pe permisul de ședere direct în platforma online a CNCAV.  Iar, în rândurile populației generale există și 120.000 de străini cu rezidență legală, dintre care 52.000 cetățeni UE, potrivit datelor raportate la sfârșitul anului trecut de către Inspectoratul General de Imigrări (IGI).

CNCAV punctează că „cetățenii străini au drepturi și obligații similare cetățenilor români. Asta înseamnă că prevederile strategiei naționale de vaccinare sunt aplicabile și acestei categorii, iar modalitățile de programare sunt cele deja cunoscute”, a transmis un reprezentat al comitetului la solicitarea Libertatea.

„Au existat campanii în limbile minorităților naționale. Am asigurat afișarea/promovarea materialelor informative și în limbile acestor minorități”, a transmis CNCAV.






Politica