duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Probleme financiare la ICMET Craiova. Tensiuni în rândul angajaților neplătiți

Membrii Consiliului de Administrație se feresc să vorbească despre problemele din cadrul ICMET Craiova, chiar dacă aceștia cunosc situația.

Institutul de Cercetare, Dezvoltare și Încercări pentru Electrotehnică (ICMET) Craiova se confruntă cu mari probleme financiare. Potrivit surselor Jurnalul Olteniei, angajații institutului sunt neplătiți de mai bine de două luni. Aceste întârzieri salariale coincid cu schimbarea directorului general. În luna decembrie a anului 2020, Ion Pătru a fost instalat la conducerea ICMET Craiova, iar din acel moment, singurii bani pe care salariații i-au primit au fost 20% din suma totală ce li se cuvenea în urma unei luni de muncă.

Conform site-ului ICMET Craiova, în cadrul institutului activează nu mai puțin de 139 de angajați. De la sfârșitul lunii decembrie a anului 2020 și până la mijlocul lunii martie, 2021, salariații au reușit să se vadă într-o ședință cu directorul lor, dar acesta nu le-a rezolvat problemele legate de bani, ci i-ar fi anunțat că vor munci mai puțin. Mai exact, majoritatea angajaților urmau să muncească 4 zile pe săptămână, doar câțiva oameni păstrându-și tura din ziua de vineri. Automat, această decizie ar însemna și salarii mai mici.
În ciuda încercării salariaților de a-și exprima nemulțumirile legate de modificarea programului de muncă, actualul director ar fi acționat după propriu consimțământ și este acuzat că ar fi rău intenționat. Mai mult, pe lângă neplata la timp a salariilor, Ion Pătru ar fi repus-o în funcția de director economic pe Cincă Ioana, fără să respecte prevederile legale referitoare la numirea cuiva în funcția de conducere.
Directorul general al ICMET Craiova spune că problemele salariale există, dar nu sunt atât de grave și pot fi rezolvate. Ion Pătru nu simte nici un fel de tensiune din partea angajaților și încearcă să gestioneze situația până în luna aprilie, dar acest lucru depinde și de fondurile pe care ICMET le va primi. Conducerea depune eforturi ca în luna iunie, toate cheltuielile să fie aduse la zi. Între timp, directorul își dorește să facă un credit bancar, prin care să-și asigure banii de care institutul are nevoie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Mai sunt niște plângeri, dar nu este adevărat ceea ce se spune. Sunt niște probleme, dar nu ceva grav. S-au mai plătit din salarii. Nu simt să fie tensiuni între angajați și conducere. Sunt niște probleme pe care sperăm să le rezolvăm, pentru că așa este situația. Bugetul nu s-a aprobat încă, fondurile nu s-au alocat pentru Cercetare, dar eu zic că este rezolvabil. Eu sunt aici de la începutul anului și am găsit Institutul într-o situație precară financiar. Încerc acum, prin măsurile de reorganizare ceea ce pot, astfel încât unitatea să revină pe linia de plutire, adică să fim cu plățile la zi și să păstrăm obiectul de activitate. Institutul de Cercetare, Dezvoltare și Încercări pentru Electrotehnică este unitate etalon din zonă și aș vrea să fim în continuare. Singurul lucru ce ar trebui să se prezinte este adevărul. Toate institutele din țară au probleme la începutul anului. Avem niște contracte cu Ministerul, care nu s-au finanțat, pentru că banii vin, de obicei, prin aprilie. Eu m-am confruntat și cu o incompatibilitate din partea Consiliului de Administrație cu privire la o linie de credit care ne-ar fi fost de ajutor. Cam la jumătatea anului vom fi cu toate cheltuielile la zi. Dacă aș putea să obțin o finanțare, o linie de credit, aș rezolva cu cheltuielile în două luni. Suntem printre puținele instituții din țară care n-avem linie de credit. Linia de credit te ajută, în sensul că atunci când nu ai bani, iei de acolo și pui la loc când vin contractele. Această linie de credit apare atunci când nu am bani suficienți, chiar dacă am contracte. Ar fi ca o plasă de siguranță tot timpul. Nu există riscul dacă aș lua o linie de credit, pentru că banca o credităm numai cu contractele. Nu punem garanție, nu m-aș încurca eu să pun așa ceva, nimic din proprietatea ICMET-ului. Aș pune doar contracte în derulare, iar banca stă cu acel contract și îmi dă banii în limita contractului. Când au venit banii, banca și i-a luat”, a declarat Ion Pătru, actualul director general ICMET Craiova, pentru Jurnalul Olteniei.

Cu toate acestea, Ion Pătru susține că întârzierile salariale nu ar fi mai lungi de trei săptămâni și nu de la începutul anului.
ICMET Craiova se prezintă, pe site-ul oficial, ca lider național în domeniile: cercetare, dezvoltare și încercări pentru echipamente de înaltă tensiune și mare putere; cercetare, dezvoltare pentru monitorizarea și diagnosticarea echipamentelor electroenergetice; tehnologii neconvenționale care utilizează efectul detensionării prin vibrații; tehnologii neconvenționale care utilizează efectul aerului comprimat la viteză supersonică și spune că este singurul producător de traductoare de forțe și mase și echipamente pentru regimuri industriale grele bazate pe tensometria magnetoelastică, rezultat al cercetărilor proprii în cadrul grupului interdisciplinar CERTENSMAG.

sursa foto: nstones.com

Politica