luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Parlamentul European a declarat Uniunea Europeană ca „Zonă de libertate pentru comunitatea LGBTIQ”

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care declară spaţiul Uniunii Europene „Zonă de libertate pentru comunitatea LGBTIQ”. Această iniţiativă politică vine la doi ani după atacurile Poloniei asupra persoanelor LGBTI prin crearea unor aşa-numite „Zone libere de LGBTI”, regiuni întregi care se poziţionau ferm împotriva comunităţii LGBTI. 

Rezoluţia Parlamentului European numeşte direct numeroasele violări de drepturi din cauza cărora suferă în continuare persoanele lesbiene, gay, bisexuale, trangender, intersex şi queer din spaţiul comunitar şi declară UE drept un spaţiu în care drepturile şi libertăţile persoanelor LGBTIQ sunt apărate.

Iniţiativa Parlamentului European este salutată de Asociaţia ACCEPT care consideră această rezoluţie drept un pas în consolidarea eforturilor de apărare a drepturilor comunităţii LGBTIQ.

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Deşi acest pas este unul important, trebuie să ne amintim că drepturile şi liberăţile persoanelor LGBTIQ sunt în continuare atacate în Uniunea Europeană. Această rezoluţie reprezintă un moment în care trebuie să ne uităm şi mai atent la problemele la care sunt supuşi cetăţenii LGBTIQ a fiecărui stat membru al UE”, se arată în comunicat.

Comunitatea LGBTIQ suferă în continuare de discriminare socială şi se confruntă cu multe probleme de în asigurarea egalităţii la nivel legislativ sau în accesarea serviciilor publice, cum ar fi accesul la servicii de sănătate. Printre acestea se numără lipsa de protecţie a vieţii de familie pentru persoanele LGBTI, lipsa unor proceduri simple şi demne pentru recunoaşterea legală a genului. Alte dificultăţi de care se lovesc persoanele LGBTI sunt şi accesarea serviciilor medicale, în special pentru persoanele transgender sau HIV+, precum şi prevenirea şi combaterea infracţiunilor motivate de ură sau accesul la educaţie pentru tinerii LGBTI, fără ca aceştia să fie expuşi bullyingului.

”Acestea sunt o parte din problemele cele mai acute cu care se confruntă şi comunitatea LGBTIQ din România”, arată Asociaţia ACCEPT, care se angajează să îşi continue eforturile de litigare până când fiecare cetăţean român LGBTIQ se va bucura de aceleaşi drepturi şi libertăţi ca orice alt cetăţean al Uniunii Europene.

Politica