vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Femeia din Olt, care a intrat în șoc anafilactic după administrarea vaccinului AstraZeneca, în stare bună

Pacienta de 46 de ani, din Slatina, care după imunizare anti-COVID a dezvoltat un efect advers sever, de tipul șocului anafilactic, a fost externată din spital, starea ei de sănătate fiind una favorabilă.

Femeia s-a prezentat, duminică, într-un centru de vaccinare din oraș, pentru a-i fi administrată prima doză din vaccinul anti-Covid-19 de la AstraZeneca. La câteva minute, aceasta și-a pierdut cunoștința, prezentând simptome specifice șocului anafilactic.

S-a intervenit pe moment, astfel încât starea de sănătate să nu i se agraveze, iar apoi a fost transportată la spitalul din Slatina, fiind ținută sub supravegherea medicilor de la ATI. Femeia a fost mutată ulterior pe Secția Medicală, după ce starea ei de sănătate a fost echilibrată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Este vorba despre o pacientă de 46 de ani, din mediul urban, cu antecedente personale patologice de TBC pulmonar, tulburare depresivă gastrică cronică şi tiroidită autoimună. Pacienta a fost adusă în cadrul UPU Slatina, de la centrul de vaccinare, prezentând frisoane şi ameţeli. La cinci minute de la administrarea vaccinului a prezentat episod de pierdere a conştienţei şi tensiune arterială decelabilă. S-a intervenit de urgenţă în cadrul centrului de vaccinare cu administrare de EpiPen şi o fiolă de adrenalină, după care pacienta şi-a recăpătat starea de conştienţă. A fost transportată la UPU Slatina, unde avea constantele bune. Iniţial, a fost internată în Secţia de Terapie Intensivă, unde s-a început reechilibrarea, după care a fost transferată în Secţia Medicală”, a declarat purtătorul de cuvânt al SJU Slatina, medicul Florin Popa, citat de gazetanoua.ro.

Totodată, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, este de părere că pacientei nu ar trebui să i se mai administreze și rapelul, cu atât mai mult dacă vorbim despre serul AstraZeneca.

,,S-a intervenit rapid, conform procedurilor, evoluţia fiind rapid ameliorată în circa şapte minute practic pacienta era cu stare generală mult ameliorată. A fost transportată cu ajutorul echipajului medical de urgenţă pentru continuarea monitorizării în spitalul din municipiul Slatina, unde este cu stare generală foarte bună şi urmează să fie externată din datele care ne-au fost furnizate.

Probabil că nu se va mai administra o a doua doză de vaccin, categoric nu AstraZeneca”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Femeia a fost externată după trei zile, starea ei de sănătate fiind, în prezent, bună.

Politica