vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oraşele lumii se scufundă. San Francisco cântăreşte cât 250 de milioane de elefanţi

Orașele lumii riscă să se prăbușească sub propria greutate, potrivit unui studiu recent care arată că dezvoltarea zonelor urbane exercită o presiune crescută pe suprafața Pământului.

Geofizicianul Tom Parsons, de la agenţia americană USGS, cel care a realizat studiu a ales orașul San Francisco, pentru a măsura cum și de ce aceste zone se scufundă, scrie Euronews, citat de digi24.ro

Potrivit acestuia, în urma dezvoltării semnificative în timp, San Francisco s-ar fi putut scufunda cu 8 centimetri. În unele zone ale regiunii au existat rezultate și mai îngrijorătoare. Turnul Millennium din San Francisco s-a scufundat cu peste 40 de centimetri în ultimul deceniu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Zona golfului San Francisco are peste 7,7 milioane de locuitori și este centrul cultural, comercial și financiar din nordul Californiei.

Cercetările de acest tip sunt relevante pentru că evidențiază efectele pe care schimbările climatice le au asupra creșterii nivelului mării. Oamenii de știință atrag atenția că zona golfului este amenințată de o creștere a nivelului mării de până la 30 de centimetri până în 2050.

Tom Parsons spune că practic este imposibil să calculezi greutatea exactă a unui oraș dar o estimare se poate face în funcție de anumiți factori.

Potrivit geofizicianului, aproximarea greutății unui oraș, în cazul analizat San Francisco, se face în funcție de mediul construit – clădirile publice, parcările, clădirile rezidențiale și comerciale, clădirile industriale ușoare și grele, depozitele – dar și de deplasarea populației spre coastă. Aceste elemente, combinate cu creșterea nivelului mării ca efect al încălzirii globale pot crește riscul de inundații, a afirmat Peterson.

El a conchis că greutatea San Francisco este de aproximativ 1,6 trilioane de kilograme sau echivalentul a 250 de milioane de elefanți. Această greutate uriașă este suficientă pentru a scufunda litosfera în zona respectivă, afirmă Peterson.

Expertul adaugă că studiul său ar putea fi aplicat oricărui oraș din lume și că rezultatele specifice pentru San Francisco ar putea fi constatate în cazul oricărui mare centru urban.

Deși trebuie luate în considerare și alte cauze de scufundare, inclusiv deplasarea plăcii tectonice și, respectiv, mișcările și creșterea nivelului apei subterane, aceste constatări sunt semnificative. Oamenii de știință vor lua în considerare de acum greutatea orașului în considerațiile lor atunci când vor analiza modul în care creșterea nivelului mării ar putea crea riscuri asupra unor zone. Constatările ar putea fi îmbunătățite în viitor cu adăugarea de fotografii prin satelit pentru a se studia mai bine suprafața Pământului și pentru a stabili unde ar putea apărea zonele care ar putea fi afectate de inundații, conchide Parsons.

Politica