joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Gorj. Peste 20 de mii de teste rapide, distribuite în școli. Asistentele nu știu cum se folosesc

Peste 20 de mii de teste rapide au fost distribuite în școlile din județul Gorj. În mediul rural, multe unități de învățământ nu au cabinete medicale așa că, în aceste zone, asistentele comunitare sau medicul de familie se vor ocupa de testarea elevilor, scrie agerpres.ro

În localitatea Drăguțești, de exemplu, au ajuns în jur de 100 de teste deși sunt circa 200 de elevi care învață în școlile din comună.

În școală a fost improvizat un izolator și profesorii au fost instruiți ce trebuie să facă în cazul în care un elev prezintă simptome specifice noului coronavirus.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Școala nu dispune de un cabinet medical așa că asistentele comunitare vor fi cele care vor testa elevii, dar după ce vor obține acordul părinților.

Primarul îi sfătuiește pe părinți să fie precauți și să nu-i aducă la școală dacă văd că dau semne de îmbolnăvire.

Sunt însă și școli în care testele rapide nu pot fi folosite pentru că asistentele nu știu cum. Asta susține primarul comunei Roșia de Amaradia, din județul Gorj.

Edilul spune că personalul medical comunitar nu a fost instruit în acest sens și, drept urmare, asistentele nu doresc să le folosească.

Pentru că nici în această comună nu aexistă personal medical în școli, asistentele comunitare din cadrul primăriei au fost desemnate să facă această muncă.

„Nu știu cum să facă un astfel de test, e o procedură mai diferită și chiar mă rugau să le înțeleg că nici n-au văzut, nici nu le-a explicat nimeni și e greu să pună în aplicare o astfel de testare”, a spus primarul comunei Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman, potrivit europafm.ro

Cei de la DSP spun că au trimis filmulețe în care se arată clar cum se folosesc testele, deși orice asistentă medicală trebuie să știe acest lucru. Ca să nu mai apară probleme, DSP susține că va aduce tot personalul din județ care se ocupă de aceste teste, la instruire.

Politica