luni, mai 20, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Alexei Navalnîi, condamnat la închisoare cu executare

Un tribunal din Rusia l-a condamnat marți pe opozantul Alexei Navalnîi la trei ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea regulilor privind eliberarea sa condiționată, dar sentința a fost redusă la doi ani și opt luni, după ce a fost scăzută perioada petrecută în arest la domiciliu, anunță hotnews.ro

Navalnîii a fost condamnat pentru că nu ar fi respectat termenii controlului judiciar pentru o sentință cu suspendare care s-a produs în 2014, pentru o presupusă fraudă. El trebuia să se prezinte periodic la poliție, însă după episodul otrăvirii, în august 2020, opozantul rus a petrecut cinci luni într-un spital din Germania, ceea ce, evident, ar fi făcut imposibilă prezența sa la control.

După recuperare, Navalnîi și soția sa s-au întors în Rusia, pe 17 ianuarie, fiind arestat chiar pe aeroport. Arestarea sa a declanșat masive proteste în peste 40 de orașe din Rusia, în ultimele două săptămâni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În faţa judecătorilor, Aleksei Navalnîi a avut un discurs critic la adresa lui Vladimir Putin, pe care l-a acuzat că ordonat asasinarea sa, iar acum liderul de la Kremlin este foarte supărat că Navalnîi nu a murit şi ar încerca să se răzbune.

Navalnîi le-a cerut ruşilor să nu se teamă şi să continue lupta împotriva regimului lui Putin. Ministrul sudeze de Externe Ann Linde, care asigură preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a cerut marţi, în cadrul unei vizite de lucru la Moscova, eliberarea opozantului rus Aleksei Navalnîi.

„Așa funcționează, ei încarcerează un singur om ca mijloc de a intimida milioane de oameni”, a spus Navalny.

În timpul procesului de judecată, care a durat toată ziua şi s-a încheiat la 19.20, clădirea instanţei arăta ca o adevărată fortăreaţă. Sute de mascaţi şi poliţişti au încercuit zona şi au blocat drumurile de acces pe parcusul întregii zile. În plus, spre seară, zeci de autospeciale ale poliţiei au fost aduse în centrul Moscovei pentru eventualitatea în care vor izbucni noi proteste în susţinerea lui Navalnîi.

Mai mult, procesul de judecată în cazul lui Aleksei Navalnîi s-a desfăşurat pe fundalul unui nou val de arestări. Peste 300 de persoane au fost reţinute doar pentru că se aflau în preajma tribunalului unde era judecat Navalnîi.

Imediat după pronunțarea sentinței, apelurile pentru proteste au început să curgă pe rețelele de socializare. Poliția, mobilizată în număr extraordinar de mare încă înaintea anunțării verdictului, a intervenit în forță și a bătut manifestanții cu bastoanele.

spot_img
spot_img

Politica