marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Italia nu recomandă vaccinul AstraZeneca persoanelor peste 55 de ani

Agenția italiană pentru medicamente (AIFA) a autorizat sâmbătă vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19 pentru toți adulții, dar a recomandat alternative pentru cei de peste 55 de ani, scrie Agerpres.

„AIFA autorizează vaccinul AstraZeneca pentru prevenirea bolii COVID-19 la persoanele de peste 18 ani, în conformitate cu recomandarea EMA”, dar există „un grad de incertitudine” legat de eficienţa sa pentru cei în vârstă de peste 55 de ani, a anunțat agenția italiană, care argumentează că această grupă de vârstă este „slab reprezentată” în testele făcute pentru omologarea vaccinului.

În consecinţă, în așteptarea mai multor informații, agenţia italiană a recomandat „folosirea preferenţială a vaccinului AstraZeneca pentru subiecţii cu vârste între 18 şi 55 de ani” şi propune „folosirea preferenţială a vaccinurilor ARN mesager (Pfizer, Moderna – n.r.) pentru subiecţii mai în vârstă şi/sau mai fragili”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, vaccinul AstraZeneca este privit cu reticență și în Germania. Și aici experţii apreciază că nu există suficiente date pentru a stabili eficienţa vaccinului la persoanele de peste 65 de ani.

La recomandarea specialiştilor, guvernul german intenţionează să renunţe la prioritatea acordată celor în vârstă de peste 65 de ani la vaccinarea împotriva coronavirusului cu produsul AstraZeneca, a anunţat sâmbătă ministrul sănătăţii, Jens Spahn, citat de AFP.

„Vom revizui ordinea de vaccinare, din cauza limitărilor de vârstă ale vaccinului AstraZeneca”, a declarat oficialul în cadrul unui dialog cu personalul medical.

Spahn a afirmat că va ţine cont de decizia specialiştilor germani şi că vaccinul producătorului britanic va putea fi utilizat în primul rând pentru vaccinarea celor mai tineri, în special a personalului care acordă îngrijiri medicale.

Autorizaţia oficială pentru vaccin va fi emisă în Germania cel mai târziu săptămâna viitoare. 

Pe de altă parte, compania britanico-suedeză AstraZeneca a provocat furia Uniunii Europene după ce a anunțat că vor fi întârzieri în livrarea vaccinurilor promise. Autorităţile europene, care suspectează că ar fi favorizată Marea Britanie, au publicat contractul semnat cu această firmă pentru a-i reaminti angajamentul său de a produce 300 de milioane de doze de vaccin, „fără a obţine profit sau a suferi pierderi”.

Politica