joi, mai 9, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Se face curățenie pe canalul colector al Municipiului Craiova

Strada Râului, cunoscută și cu denumirea de „Canal”, însoțește canalul colector al orașului, zonă cunoscută la rândul ei pentru mizeria și mirosul infect mereu prezente, mai ales vara. Administrația Bazinală de Apă (ABA) Jiu, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj a demarat, luni, o amplă acțiune de ecologizare pe Canalul Colector al municipiului Craiova construit pe cursul de apă al pârâului Craiovița, zona Popoveni – Aerodrom.

Igienizarea se face în urma unei sesizări făcute de Garda de Mediu Dolj.
Pentru că în zonă sunt munți de gunoaie aruncate de oameni, reprezentanții S.G.A Dolj- Formația Craiova vor avea nevoie de trei zile pentru a igieniza locul amintit, spun reprezentanții ABA JIU.
Potrivit acestora, acțiunea se desfășoară atât manual, cât și mecanic, fiind efectuată de către personalul Formației Craiova a S.G.A Dolj cu ajutorul unui buldoexcavator și o autoutilitară. Acolo unde situația o impune, angajații Apelor Jiu vor strânge manual deșeurile în saci.
Gunoaiele vor fi duse la depozitul de la Mofleni, iar Eco Sud va primi deșeurile gratuit, mai spun reprezentanții ABA Jiu.  
Gunoiului aruncat în această zonă a municipiului Craiova este o problemă veche, instituțiile abilitate încercând să realizeze igienizarea doar pe porțiunea care le-ar aparține fiecăreia, fapt pentru care conducerea A.B.A Jiu face un apel către toți factorii locali să se reunească la aceeași masă și să găsească soluții concrete, aplicabile imediat pentru a evita refacerea acestor mormane de gunoi.
„Problema gunoiului aruncat la întâmplare pe malurile sau în albiile râurilor, precum și pe canalul Colector, în special în zona Popoveni este de foarte mult timp. Mereu venim și facem igienizarea în punctele slabe, acolo unde cantitățile de deșeurile sunt foarte mari, dar nu numai. Avem peste 6 acțiuni de asemenea amploare în fiecare an, atât pe râul Jiu –  Bucovăț, Mofleni, Podari, pe râul Amaradia sau pe celelalte cursuri de apă. Chiar dacă rolul nostru nu este de a efectua igienizarea, de fiecare dată am făcut curat. Am invitat alături de noi și autoritățile locale, administratorii de drept ai terenurilor și nu numai. La fel fac și cei de la Salubritate pe bucățica lor. Rezultatul este de moment, iar aceste mormane de gunoi menajer, de construcții, reapar în cel mai scurt timp. De aceea considerăm că a sosit timpul să ne strângem la aceeași masă Apele Jiu, Garda de Mediu, Primăria Craiova, Salubritatea, primăriile riverane cursurilor de apă, Poliția Locală, Instituția Prefectului județului Dolj, ONG-uri, Depozitele de Gunoi și, acolo unde este cazul, reprezentanții agenților economici și să găsim soluții viabile, aplicabile imediat, astfel încât să avem un județ vizibil mult mai curat”, a menționat conducerea A.B.A. Jiu.

Alexandru NICA

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica