vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Parc IT, la S200

Un parc tehnologic IT va fi deschis, la Craiova, pe infrastructura blocului S200, ca urmare a parteneriatului dintre Consiliul Județean Dolj și Universitatea din Craiova.
Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, luni dimineața, de către președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, împreună cu rectorul Universității din Craiova, Cezar Spînu. Proiectul vizează atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea blocului S200, care va găzdui, peste aproximativ trei ani, diverse firme de IT, esențiale pentru dezvoltarea locurilor de muncă din Craiova și din întereaga regiune Oltenia.
,,Astăzi semnăm cu Universitatea din Craiova protocolul prin care demarăm proiectul Parc industrial IT pe infrastructura blocului S200. Sunt 27.000 mp unde mici și mari firme de IT vor avea un spațiu propice dezvoltării și implementării afacerilor lor. Avem în vedere atât Strategia de specializare inteligentă a regiunii sud-vest Oltenia, cât Programul operațional regional 2021-2027, Programul operațional pentru tranziție justă și Planul național de redresare, unde sunt prevăzute investiții finanțabile atât în parcuri industriale și tehnologice, în tehnopoluri, în incubatoare de afaceri sau parcuri de specializare inteligentă.
Primul pas îl facem astăzi, când demarăm proiectul pentru Parc IT&C pe infrastructura blocului S200”, a precizat Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.
Costul proiectului se ridică la 20 de milioane de euro, din care aproximativ 16 milioane vor merge către reabilitarea și modernizarea integrală a locației, iar restul de bani, vor fi distribuiți pentru asigurarea tuturor dotărilor necesare domeniului IT. Potrivit informațiilor transmise, parcul va fi gata în maximum trei ani.
Clădirea este formată din două corpuri, corpul A, care are 3 niveluri și Corpul B, cu 15 niveluri și 48m înălțime. În, total sunt 27.000 mp, care reprezintă un spațiu mai mult decât suficient pentru găzduirea companiilor de profil.
Rectorul Universității din Craiova, Cezar Spînu, a menționat că au mai fost demarate demersuri privind reabilitarea blocului S200 în ideea deschiderii unui parc tehnologic, însă axa de finanțare a proiectului nu a permis finalizarea acestuia, motiv pentru care această ocazie este una oportună.
,,Acest faimos bloc S200 a rămas pentru Universitatea din Craiova și pentru mine, ca rector, o mare problemă. Am încercat și am reușit să facem câțiva pași în perioada 2016-2020 pentru a repune pe tapet acest proiect. Din păcate, chiar dacă am reușit la un moment dat să câștigăm un proiect pe o axă de finanțare, acum doi ani de zile, acea axă nu a mai fost finanțată și practic a trebuit să o luăm de la capăt.
În urma discuțiilor pe care le-am avut de-a lungul timpului și cu domnul președinte Prioteasa, cu domna primar sau domnul președinte Cosmin Vasile, reușim să repunem pe tapet această investiție, despre care eu spun că nu este o investiție a Universității din Craiova, ci o investiție a municipiului și a regiunii, o investiție atât de importantă, care va produce nu numai locuri de muncă, ținând cont de fapul că Universitatea din Craiova are două facultăți de profil puternice în domeniul IT, dar și alte facultăți de profil și specializările lor inteligente și avem în plan să demarăm și alte proiecte pe asemenea specializări și domenii.
Craiova și această regiune aveau nevoie de un parc tehnologic IT. Sunt sigur că acest prim-pas va fi urmat de alții, care în 2-3 ani de zile, să permită finalizarea acestei investiții. Îmi doresc să vedem cât mai repede blocul S200 plin de firme IT, la care să fie angajați studenți ai Universității din Craiova, firme care să producă pentru regiune și pentru România”, a precizat Cezar Spînu.
Totodată, rectorul UCV a subliniat și alte investiții pe care Universitatea le-a demarat, printre care înființarea Complexului Facultăților de Energie Electrică și Automatică din Bulevardul Decebal, ca urmare a câștigării licitațiilor, precum și finanțarea unei săli de sport ultramoderne a Universității, dotată, printre altele, cu patru terenuri de sport și două săli de kinetoterapie și recuperare.
Dezvoltarea județului Dolj și a întregii regiuni constituie o prioritate atât pentru Consiliul Județean, cât și pentru Universitatea din Craiova. Astfel, în urma discuțiilor purtate de reprezentanții celor două instituții, pe lângă susținerea zonei IT, vor fi implementate alte două domenii de activitate la nivel local și regional: cel agro-food și cel dedicat industriei aeronautice.
,,O să continuăm în perioada următoare pentru deschiderea către mediul asociativ, pentru că vom forma și un cluster pe acest domeniu, pe IT, iar domnul rector va aduce alte două clustere pe care dorim să le înființăm: agro-food, un domeniu care se pretează județului nostru și un alt domeniu pe industria aeronautică, legat de Aeroport și de Fabrica de Avioane”, a adăugat președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Andreea TIGOIANU

Politica