duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Planeta, în pericol! Secretarul general ONU cere țărilor să declare Stare de Urgenţă Climatică

Liderii politici de pe întreg mapamondul ar trebui să declare „stare de urgenţă climatică” în ţările lor, pentru a evita ca încălzirea globală să ajungă la un nivel catastrofal. Declarația a fost făcută, sâmbătă, de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

„Poate cineva să mai respingă faptul că ne confruntăm cu o urgenţă dramatică? Din acest motiv, azi, lansez un apel către toţi liderii de pretutindeni să declare Stare de Urgenţă Climatică în ţările lor până când se va ajunge la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon”, a declarat Antonio Guterres prin videoconferinţă.

El a mai susţinut că pachetele de reconstrucţie economică lansate de la începutul pandemiei cu noul coronavirus reprezintă o oportunitate pentru a accelera tranziţia spre un viitor cu niveluri mici ale poluării cu carbon, dar a avertizat că această tranziţie nu se produce suficient de rapid.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În acest sens, peste 70 de lideri politici din întreaga lume urmează să se adreseze în cadrul unui summit de o zi dedicat climei, care are drept obiectiv pregătirea terenului pentru reduceri mai drastice ale emisiilor de gaze cu efect de seră, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Președintele-ales al Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat sâmbătă că SUA se vor întoarce în Acordul de la Paris, din care au fost scoase de Donald Trump după ce a venit la Casa Albă.

„Vom reveni în Acordul de la Paris în prima zi mandatului administrației Biden-Harris și vom conduce lumea în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a scris Joe Biden sâmbătă pe Twitter.

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a salutat, în limba engleză, preconizata întoarcere a Statelor Unite, odată cu venirea la putere a lui Joe Biden, în Acordul pentru climă de la Paris, încheiat în urmă cu cinci ani şi pentru care „trebuie acţionat imediat”.

„Welcome back, welcome home!” (Bine aţi revenit acasă! – n.r.), le-a transmis preşedintele francez „prietenilor americani”, în intervenţia sa de la summitul privind clima, organizat virtual de ONU, Franţa şi Marea Britanie.

Preşedintele francez a subliniat totuşi că mai rămân dificultăţi de depăşit pentru a răspunde obiectivelor acestui acord încheiat în urmă cu fix cinci ani. „Nu mai avem mult timp şi ştim că acţiunea trebuie să fie imediată”, a subliniat el.

Macron a insistat în special asupra necesităţii de a trasa o traiectorie şi de a oferi mijloace credibile pentru a atinge neutralitatea în materie de emisii de carbon până în 2050.

Politica