joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Telemunca în Olt, verificată de ITM

Mai mulți angajatori au fost controlați de Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt, în perioada 10-24 noiembrie, cu privire la modul în care respectă măsurile legate de munca la domiciliu. Firmele care au în subordine mai mult de 50 de angajați s-au aflat în vizorul ITM, potrivit olt-alert.ro.

Inspectorii au fost preocupați de verificarea regulilor aferente muncii la domiciliu, telemuncii, decalarea programului de lucru, dar și de securitatea și sănătatea la locul de muncă, în vederea reducerii riscului de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Astfel, în ceea ce privește sectorul relațiilor de muncă, au fost efectuate 42 controale, numărul total de lucrători ai unităților controlate fiind de 15.041, din care 415 desfășoară activitate în regim de telemuncă și muncă la domiciliu, iar 12.521 au programul de muncă declarat. În urma verificărilor efectuate au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale, și anume, 5 avertismente și 2 amenzi în valoare de 3.000 lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Totodată, au fost dispuse 31 măsuri de remediere a deficiențelor constatate, printre care, cele mai frecvente sunt: neorganizarea programului de lucru astfel încât să se realizeze declararea acestuia cu cel puțin o oră; neîntocmirea actelor adiționale la contractele individuale de muncă pentru salariații care desfășoară activitate în regim de telemuncă; nerespectarea prevederilor legale referitoare la repausul săptămânal; nerespectarea prevederilor legale referitoare la evidența timpului de muncă; Pe de altă parte, în domeniul securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 32 controale în urma cărora au fost aplicate 40 avertismente și au fost dispuse 40 măsuri de remediere a deficiențelor.

Legat de acest domeniu profesional, cele mai întâlnite deficiențe constatate au fost: neactualizarea planului de prevenire conform evaluării riscurilor cu măsurile sanitare la nivel național; nesupravegherea stării de sănătate pentru toți lucrătorii; neverificarea modului de purtare a echipamentului individual de protecție.

Andreea TIGOIANU

Politica