vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Parlamentare 2020. A doua zi de vot pentru românii din străinătate

Cetăţenii români cu drept de vot cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate sunt aşteptaţi şi azi la urne, în a doua zi a votului din diaspora, pentru a-şi alege reprezentanţii în noul Legislativ. 

Peste 86.000 de români au votat în diaspora, sâmbătă, până la ora 22,00 (ora României), la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, în prima zi a scrutinului.

Românii cu reședința în străinătate pot vota pe baza unui act de identitate și a unui document care să ateste că locuiesc în străinătate, iar cei care au domiciliul în afara țării se vor prezenta la vot cu pașaportul românesc, în care este menționat că au domiciliul în străinătate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este pentru prima oară când alegerile parlamentare în străinătate se derulează pe parcursul a două zile.

Circumscripţia electorală pentru cetăţenii români din afara ţării este reprezentată de 2 senatori şi 4 deputaţi.

Votarea se desfăşoară între orele 7,00 – 21,00 (ora locală), cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23,59 dacă mai sunt alegători în secţie sau la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot.

Potrivit ultimelor date transmise de AEP, numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este de peste 740.000, scrie Agerpres.

În străinătate sunt  organizate 748 de secţii de votare în 93 de ţări. Cele mai multe sunt în Spania – 140, Italia – 137, Germania – 61, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – 50, Franţa – 48. În SUA sunt 36 de secţii de votare, Republica Moldova – 30, Belgia – 19, Austria – 17, Irlanda – 16, Olanda – 15, Grecia – 11, Norvegia şi Danemarca – câte 10, Portugalia – 9, Australia şi Noua Zeelandă – 7 secţii.

În contextul pandemiei de coronavirus, autorităţile din Malta şi Nigeria au transmis că nu vor permite înfiinţarea de secţii de votare. Totodată, din motive obiective, nu vor fi organizate secţii de votare în Venezuela (activitatea misiunii diplomatice a fost suspendată ca urmare a deteriorării condiţiilor de securitate) şi în R.P.D. Coreeană (graniţele acestui stat sunt închise, ceea ce nu permite trimiterea materialelor necesare).

Cele mai puţine secţii de votare vor fi în: Albania, Algeria, Angola, Regatul Arabiei Saudite, Argentina, Armenia, Noua Zeelandă, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Columbia, Republica Coreea, Croaţia, Cuba, Egipt, Estonia, Etiopia, Filipine, Georgia, India, Indonezia, Regatul Haşemit al Iordaniei, Iran, Islanda, Japonia, Kazahstan, Kenya, Kuweit, Liban, Lituania, Letonia, Republica Macedonia de Nord, Malaezia, Maroc, Mexic, Muntenegru, Sultanatul Oman, Republica Islamică Pakistan, Palestina, Peru, Qatar, Senegal, Singapore, Republica Arabă Siriană, Slovacia, Slovenia, Sri Lanka, Sudan, Thailanda, Tunisia, Turkmenistan, Uruguay, Uzbekistan, Vietnam şi Zimbabwe. În fiecare dintre aceste state va fi organizată câte o secţie.

Politica