vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Accesul la studii în Marea Britanie pentru studenții români, mai dificil după Brexit

Despărțirea Marii Britanii de Uniunea Europeană schimbă dramatic condițiile în care tinerii români pot studia în Regat. Astfel, aceștia vor avea nevoie de mai mulți bani și de viză. Apoi, le va fi mai greu să-și echivaleze diplomele.

„Nu mai este acel împrumut guvernamental, universitățile nu o să mai ajungă la suma aceea de 9.250 lire pe an, o să fie chiar mai scumpe, se implementează și un sistem de vize, sunt costuri inclusiv legate de această viză, legate de o asistență medicală pentru migranți. Absolvenții care termină studiile în Marea Britanie începând cu 2021 își vor putea echivala diplomă de studii din UK în România mult mai greu”, spune Robert Stredie, de la Liga Studenţilor Români în Străinătate.

Potrivit acestuia, programele de licență vor costa până la 15.000 de lire sterline pe an, cele de master – 18.000 de lire.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Marea Britanie, în general, și Anglia, în special, se vor aștepta la o reducere substanțială a numărului de studenți din UE, pentru că studenții din UE vor fi incluși în categoria internațională de taxe”, confirmă Bogdan Ghiță, profesor universitar.

„Studenții se vor duce către țări precum Olanda, Franța, mulți dintre ei, în contextul actual de pandemie, s-au uitat chiar si la universități de top din România”, spune Robert Stredie, de la Liga Studenților Români în Străinătate.

40% dintre tinerii care pleacă în afara țării vor să învețe business, finanțe, IT și inginerie. 15% pleacă pentru specialități medicale, scrie Digi24.

Anual, aproximativ 10% dintre absolvenții de liceu din România pleacă să studieze în străinătate. Foarte puțini dintre ei revin în țară să-și practice meseria.

Politica