luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Război civil în SUA: protestatarii se bat pe străzi cu civilii înarmaţi

Un nou caz implicând un poliţist alb în misiune şi un afro-american împuşcat provoacă reacţii amestecate în Statele Unite, unde contestarii forţelor de ordine sunt puternic contraţi de civili înarmaţi.

Protestatarii au incendiat luni noaptea mai multe clădiri şi mare parte din cartierul de afaceri deţinute mai ales de afro-americani în oraşul Kenosha din statul american Wisconsin, relatează Reuters.

A fost a doua noapte de violenţe după ce poliţiştii din localitate au împuşcat de mai multe ori în spate un bărbat de culoare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La fel ca în cazul lui George Floyd, mort sub genunchiul unui poliţist alb la Minneapolis (Minnesota), tentativa de reţinere a lui Jacob Blake, în vârstă de 29 de ani, a fost filmată de un martor. Într-o înregistrare video de 20 de secunde, tânărul afro-american, tată a şase copii, poate fi văzut cum este urmărit de către doi poliţişti care îşi scot armele în timp ce acesta ocoleşte o maşină. Un agent îl prinde pe Blake în timp ce acesta deschide o portieră şi încearcă să urce pe locul şoferului. Poliţistul trage – în înregistrare se aud şapte focuri de armă – şi-l împuşcă pe Blake în spate. Trei dintre fiii săi, în vârstă de trei, cinci şi opt ani, au asistat la scenă, scrie Adevărul.

Potrivit Poliţiei din Kenosha, cei doi agenţi au reacţionat la un „incident domestic” înaintea producerii împuşcării. Citând martori oculari, ziarul local Kenosha News scrie că Blake încerca să pună capăt unui conflict între două femei.

Tatăl lui Blake a declarat marţi că acesta este în stare stabilă în urma unei intervenţii chirurgicale.

Acest ultim incident dintr-o serie care a adus în atenţia publicului modul în care poliţia îi tratează pe afro-americani i-a înfuriat pe locuitorii oraşului situat pe ţărmul lacului Michigan, la nord de Chicago.

Conform datelor Biroului de Recensământ al SUA, 12% din populaţia de 100.000 de locuitori a oraşului Kenosha este formată din negri, 67% din albi şi restul din alte rase. Agitatorii care apar în diverse înregistrări difuzate în reţelele sociale online sunt atât albi, cât şi negri, potrivit Agerpres.

În urmă cu trei luni, moartea lui George Floyd, gâtuit cu genunchiul de un poliţist la Minneapolis, în statul Minnesota, a declanşat la scară naţională şi chiar în afara Statelor Unite valuri de proteste împotriva brutalităţii şi rasismului poliţiei. Luni noaptea, s-au consemnat noi ciocniri sau demonstraţii în Portland, Seattle, Minneapolis şi New York.

Activiştii din mişcarea Black Lives Matter (Vieţile Negrilor Contează) au cerut concedierea sau arestarea imediată a poliţiştilor din Kenosha care l-au împuşcat pe Blake; deocamdată, ei sunt doar în concediu administrativ.

foto: EPA-EFE

Politica