Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Vila Ivanovici din Băile Govora, lăsată în paragină de peste 15 ani, salvată de o inițiativă cetățenească

Publicat

pe

Vila Ivanovici din Băile Govora, un superb monument istoric lăsat în paragină de peste 15 ani, ar putea fi salvată de o inițiativă cetățenească.

Doi arhitecți pasionați de patrimoniu și istorie – Radu Tîrcă și Ștefania Hîrleață- au făcut proiectul pentru punerea în siguranță a clădirii și au ajutat Primăria, proprietarul imobilului, să depună proiectul pentru obținerea banilor necesari lucrărilor de la Institutul Național al Patrimoniului, circa 200.000 lei.

Pentru a asigura cofinanțarea, încă 20.000 lei, arhitecții organizează tururi ghidate, experiențe gastronomice, degustări de vin în schimbul donațiilor, scrie Hotnews.

Institutul Național al Patrimoniului va anunța, pe 1 august, câștigătorii apelului de proiecte finanțate din Timbrul Monumentelor Istorice, iar dacă proiectul este câștigător, până la 1 noiembrie lucrările de punere în siguranță trebuie terminate.

”Eu sunt din Băile Govora, iar împreună cu prietena și colega mea, Ștefania, am sesizat potențialul stațiunii, am început să discutăm despre ce putem face acolo. Atunci eram studenți, în anul șase, am făcut lucrările de diplomă pe două clădiri din stațiune, am câștigat premiul de cea mai bună diplomă, iar la noi în facultate premiile acestea se câștigă mai greu pe restaurare, iar acesta a fost un prim imbold”, a povestit Radu Târcă pentru HotNews.ro.

Potrivit acestuia, Primăria nu are fondurile necesare pentru punerea în siguranță și restaurarea clădirii, iar această inițiativă comunitară o poate salva.
După punerea în siguranță, arhitecții spun că vor face proiectul de restaurare și vor ajuta Primăria să obțină fonduri europene pentru finanțarea lucrărilor.

Proiectul este sprijinit de Fundația Comunitară Vâlcea, care administrează donațiile din partea sponsorilor.

Vila a fost construită de colonelul Ivanovici în jurul anului 1900. Frumusețea imobilului este dată de dantelăria de lemn a fațadei și de verandele generoase. Imobilul a fost clasat în 2009, dar se află în stare avansată de degradare și se poate prăbuși în orice moment.

Acum un secol, Govora era promovată ca locul cu cel mai bun aer din Europa. Odată cu descoperirea aici a apelor benefice sănătății, stațiunea s-a dezvoltat în timp record – în doar 30 de ani – cu aportul a numeroși arhitecți celebri în epocă. Gândită după modelul stațiunilor balneare din Occident și cu un concept urbanistic special – cel al orașului grădină – Govora a devenit în primele decenii ale secolului XX o destinație a elitelor.

”Însă așa cum Băile Govora a fost construită dintr-un avânt acum 100 de ani, stoparea turismului de masă din ultimii 10 ani a declanșat procesul invers – declinul. În ultimii ani, locuitorii orașului au plecat, din lipsa locurilor de muncă, iar majoritatea clădirilor au devenit nefuncționale. Azi, activitatea economică s-a restrâns în jurul a doar patru hoteluri și câteva afaceri mici. Băile Govora este un oraș oprit în timp ce trebuie să își pregătească viitorul, iar bogatul său patrimoniu cultural poate fi baza pentru consolidarea unei noi identități”, spun arhitecții Radu Tîrcă și Ștefania Hîrleață.

Sursa foto: Studio Govora

Continue Reading