joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Produsele de panificație s-ar putea scumpi cu 25%, în iunie

Agricultorii şi producătorii de alimente din România susțin faptul că preţul produselor de panificaţie ar putea să crească cu peste 25% în următoarea lună.

Ei atrag atenția că seceta fără precedent în ultimii 20 de ani şi pandemia de COVID-19 au afectat grav culturile agricole pe suprafeţe ce depăşesc 3 milioane de hectare.

Potrivit acestora redeschiderea exporturilor de cereale a condus la creșterea prețului pentru grâu cu 15 % în doar două săptămâni, relatează psnews.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit unui comunicat de presă al Sindalimenta, fermierii și producătorii cer urgentarea finanţării înfiinţării fermelor de reproducţie în sectorul porc în condițiile în care România importă peste 80% din necesarul de carne de porc. De asemenea se cere urgentarea finanţarea înfiinţării fermelor de reproducţie în sectorul pasăre, sector în care România importă 95% din pui din Polonia, iar riscul infestării cu gripă aviară şi salmonela este iminent.

Potrivit fermierilor și producătorilor agricoli, sectoarele carne, lapte, panificație, legume-fructe, care generează 80% din vânzările de alimente din România, au capacități excedentare de producție. Depozitele sunt și ele pline, în timp ce piața este invadată de alimente ieftine, venite cu precădere din Polonia.

Fermierii susțin că aproximativ 50% din producție nu mai poate fi valorificată și se congelează. Deși prețurile scad la poarta fermei, acest lucru nu se regăsește și la raft.

Politica